Сливен

Препоръки на РЗИ-Сливен за предпазване от птичи грип

1db6312ad1fc10a206dde3c5bd2d3254.jpeg

По данни на Областна дирекция по безопасност на храните - гр. Сливен на територията на Р България са открити огнища на болни животни от Инфлуенца по птиците (птичи грип).

Вирусът на птичия грип причинява инфекция, засягаща дивите и домашни птици, които го отделят със слюнката, носния секрет и изпражненията си, като по този начин го разпространяват.

В някои случаи вирусът на птичия грип може да предизвика заболяване и сред хората, които имат директен контакт с болни птици.

 

Източникът на зараза за човека са птиците, носители на вируса – домашни (кокошки, патици и др.) и диви (главно водоплаващи – патици, гъски и др.).

 

Заразяването на хора с вируса на птичи грип става чрез:

• замърсени ръце, по-рядко – при вдишване или консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично;

• директен, продължителен контакт с инфектираните птици (болни или носители на вируса);

• контакт с предмети и повърхности, замърсени от птиците;

• контакт със секрети и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока.

 

Клиничната картина при хората се проявява с повишена температура, треска, болки в гърлото, болки по мускулите и ставите, сълзене на очите, кашлица, хрема, болки в гърдите. При поява на грипоподобни симптоми да се потърси лекарска консултация.

 

РЗИ-Сливен дава следните препоръки за предпазване от заразяване с птичи грип:

 

• Да се избягва контакт с птици – здрави или болни, питомни или диви.

• Да се избягва контакт с места, където се отглеждат птици, птичи пазари, автомобили, които превозват птици и др.

• Да се избягват контакти с предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения или секреции.

• Да се спазва много добра лична хигиена с често и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички и дезинфектанти за ръце.

• Консумацията на птиче месо или продукти от птичи произход да се извършва само след много добра термична обработка (при достатъчно висока температура и достатъчно дълго време). Да не се консумират сурови и рохки яйца;

• При приготвянето на храната да се измиват със сапун и вода ръцете, използваните съдове и повърхности веднага след обработка на сурово птиче месо и яйца, тъй като същите може да са замърсени с вируса на птичия грип (както и с други микроорганизми).

• Да се извършва самонаблюдение и при поява на симптоми да се направи консултация с личния лекар или специалист по инфекциозни болести.