Сливен

Още една история - част от инициативата "Европа с мен" на Младежки дом - Сливен

279410182_817629339641645_59125734129632078_n.jpg
Казвам се Симона Мокрева, наскоро завърших с отличие специалност "Право" в Софийски университет и в момента работя в столична адвокатска кантора. Участвала съм в различни Еразъм+ проекти: краткосрочни обмени, тренинг, ESC проект и обучение за един семестър в чуждестранен университет.
Всеки от проектите беше уникално преживяване, което ми даде много, както в личностен, така и в професионален план. Първият краткосрочен обмен, в който взех участие, беше в гр. Пурчена, Испания. Пътувах в чужбина за пръв път, а бях избрана за лидер на групата, в която имаше и непълнолетни участници, което предполагаше още по-голяма отговорност при боравенето с пари и документи. Всички бяхме на обмен за пръв път и не знаехме какво се очаква от нас, но успявахме да реагираме бързо и с голяма креативност във всяка ситуация. Изключително полезни за мен бяха обменът в Рустави, Грузия на тема Media vs. Critical Thinking и тренингът в Краков, Полша на тема My Way to Entrepreneurship. Макар и различни като тематика, двата проекта бяха особено важни за обогатяването ми по съответните въпроси.
Съвсем различно беше преживяването по време на ESC проекта, в който участвах в Лефкада, Гърция. Да живея един месец заедно с мои връстници от още 8 държави беше преживяване, което не може да се сравни с никое друго. Накрая всички бяхме по-запознати с културата на другите, намерихме общото сред различията си, научихме се да правим компромиси и да работим в екип, създадохме спомени и трайни приятелства. 
Не на последно място, семестърът, който прекарах в Лисабонския университет в Португалия, отново финансиран по програма Еразъм+, ми помогна много в професионален план. Там имах възможност да изучавам предмети, които не се учат в България и да се докосна до различните методи на преподаване в чужбина. Имах възможност да обменям опит със свои колеги от Европа, Латинска Америка, Африка и Азия, да създам контакти с хора, които изучават същата специалност в други държави и да обсъдим общото и различното в Правото по света. 
Благодарна съм, че имах възможност да се докосна до Еразъм+ и Еразъм общността по толкова различни начини, а също и да предам опита си на свои връстници и да ги запаля по приключението, наречено Еразъм!
Тази история е част от инициатива на Младежки дом - Сливен , наречена "Европа с мен", организирана по повод Европейската година на Младежта и в рамките на Европейската седмица в България /5-17 май/. За периода от 5-17 май всеки ден ще публикуваме кратки истории на млади хора, които са участвали в европейски проекти по програмите "Младеж", "Младежта в действие", Еразъм и Еразъм+. Целта на кампанията е да популяризира младежките мобилности, които програмата Еразъм+ предоставя за младите хора, работата на информационната мрежа "Евродеск" и ползите от участието в тези проекти.