Сливен

Обучение за дейността на клиничната лаборатория се проведе в МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен

viber_image_2024-01-18_08-55-04-446-17=01.jpg

Обучение на специалистите по здравни грижи на тема:. Преданалитичен етап в клинична лаборатория. Правила и грешки при вземане на кръв“ се проведе в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен. Присъстваха 69  специалисти по здравни грижи.Лектор беше д-р Галина Бакърджиева –началник Клинична лаборатория към болницата.

Тя говори за значимостта на клиничната лаборатория  като  самостоятелна, научна дисциплина с комплексен и приложен характер. Предметът на клиничната лаборатория включва изследването на химичния и клетъчния състав на биологичните течности и тъкани  на човешкия организъм  в норма и патология.

Д-р Бакърджиева открои  факторите, които повлияват резултатите  и достоверността на  клиничнолабораторните показатели – пол, възраст, бременност, физическа активност, начин на хранене, климат, сезон и др. На  лабораторните резултати повлияват и медицинските процедури и лекарства. Влияние имат и фактори в предлабораторния етап - предварителна подготовка на пациента-психическо напрежение, физическа активност, предшестващо хранене, положение на тялото на пациента. Бяха припомнени основните правила и изисквания за вземане на биологичен материал за клиничнолабораторни изследвания, работа със затворена система за вземане на кръв, реда за вземане на кръвните проби в детайли.

 Д-р Бакърджиева наблегна на източниците на грешки при вземане на биологичен материал. Работата със затворена система за вземане на биологичен материал е предпоставка за отстраняване на голяма част от грешките и осигурява безопасна работа на персонала през целия цикъл. Изискванията за съхранението и транспортирането на биологичния материал. Обучението завърши с тест.  Курсът е акредитиран по ЕКС на БАПЗГ.