Сливен

Нивото на язовир „Асеновец“, който е основният източник на питейна вода за Сливен, е 23 млн. куб. м.

02A7BD1D34BD81F42B6450673D5E5A2C.jpg

Нивото на язовир „Асеновец“, който е основният източник на питейна вода за Сливен, е 23 млн. куб. м при капацитет 28 млн. куб. м Това каза за БТА инж. Севдалин Рашев, управител на ВиК – Сливен.

От водното дружество са предприели мерки за ограничаване на количеството, което се потребява, и вече работят и помпените станции по поречието на река Тунджа. Целта е да може до края на годината да се запази обем, който ще позволи да има количества и резерв поне до средата на следващата година.

По думите на инж. Рашев, тази година е средно суха, но не се очаква язовирът да достигне критичен минимум, какъвто имаше в предходните години. През 2020 година нивото на язовир „Асеновец“ бе паднало до 7 млн. куб. м, а от средата на 2019 година заради намалелия обем, от ВиК дружеството въведоха алтернативно водоснабдяване чрез три системи в терасата на река Тунджа.

Реконструират се по проект помпените станции, като се очаква това да доведе до по-нисък разход на електроенергия, каза още управителят на ВиК – Сливен.

Снимка: Архив на Nabludatel.bg