Сливен

Изографисване на храм „Св. св. Кирил и Методий“, с. Блатец

unnamed.jpg

Нищо не радва Бога така, както милосърдието

Св. преп. Максим Изповедник

Нищо не би зарадвало така църковното настоятелство на храм „Свети Свети Кирил и Методий“ – село Блатец, като това да съберат необходимите средства в размер на 11 755 лв. за завършване на зографисването на храма.


До момента са събрани 19 665 лв. от цялата сума, възлизаща на 31 000 лв., която е необходима за изографисване на олтара с образите на четиримата Литургисти - св. апостол Яков, брат Господен
, св. Василий Великий, св. Йоан Златоуст, св. Григорий Двоеслов и сцената "Причастяващият Христос".


Цените са силно занижени, заради добрата воля на зографите и родовата свързаност на един от тях със село Блатец.


Храм „Свети Свети Кирил и Методий“ – село Блатец е построен през 1872 година като кръстокуполна базилика в село Исерлий (името на Блатец до 1934 година) от неизвестни майстори. Изографисан е от тайфата на дебърския майстор Нестор Траянов. Осветен е от митрополит Серафим Сливенски. Първият свещеник по документи в храма е Йордан Захариев. Храмовият празник е на 11 май по Новоюлианския календар или на 24 май по Юлианския.


Идеята за възстановяване на стенописите в храма датира още от 2008 година, когато отец Михаил Михалев постъпва като енорийски свещеник, същинското набиране на средства за стенописите започва едва през 2015 година с набиране на скромната сума от близо 800 лв. в кметството на село Блатец. Чрез DMS кампания, интервюта за регионални и национални медии, чрез страницата на храма във ФБ  и чрез своя профил също във ФБ отец Михаил достигна до множество дарители от страната и чужбина.


Дякония БГ също подкрепя инициативата на отец Михаил Михалев. Разчитаме и днес на вашите дарения, защото и най-малката проява на доброта струва повече от най-великото намерение.


Кампанията се организира от църковното настоятелство на храма.