Сливен

Една смела жена от Сливен и съграждани на протеста днес: Насилието над животните и по-слабите трябва да спре и заявяваме „КРАЙ“. Няма да търпим повече!

viber_image_2023-01-15_16-08-50-766.jpg

Около 30 души днес- 15 януари, от 15.00 часа, се събраха на протест пред сградата на Община Сливен. Сред тях имаше и деца. Протестът беше организиран във фейсбук мрежата от основният организатор в Града под Сините камъни Неделина Савова. Тя представи пред репортери от местни медии основните искания на протестиращите срещу насилието не само над животни, но и над по-слабите-деца, жени и други.

„ Днес сме се събрали тук, за да протестираме основно срещу неработещите институции. Повечето сигнали на номер 112 не биват приети, а останалите не стигат до правосъдие“, заяви пред медии Неделина Савова от Сливен, която живее във вилна зона. Според нея страхът на хората идва от там, че насилниците на животни обикновено са техни съседи.

„Нашите искания са увеличение на наказанията при подобни насилия,  така че тези дела да не минават само с резултат от административни наказания, защото независимо закона към момента по 325Б срещу насилието на животни, който действа над 20 години, приет на 8 януари 2008 година, няма нито една ефективна осъдителна присъда. Говорим за административни наказания, за застреляни, отровени, пребити, влачени, изнасилвани животни. Ние не издържаме вече и сме нетърпими към това, което се случва. Предлагаме промяна на Закона. Ако бъдат завишени с две години към горната граница, това означава, че насилниците няма да се отървават само с административни наказания. Говорим за затвор и ефективни присъди“, каза още организаторката на протеста днес пред сградата на Община Сливен.

На един от колажите, които са разпространили в социалната мрежа, са изобразени ранено и превързано куче, а до него пребита жена, на чиято ръка е изписано на английски език “STOP”. Наш репортер попита какво е посланието на тази снимка.

„ Агресорите не подбират. Те насилват деца, жени, защото посягат на по-слабите от тях. Включително и на животните, които не могат да се защитят. Затова днес им казваме „КРАЙ“! Няма да търпим повече!“, отговори Неделина Савова. Тя добави, че по нейно проучване преди 50 години ФБР излиза с доклад, в който посочва, че 70% от серийните убийци са били първоначално насилници на животни.

„Това най-накрая трябва институциите да го разберат! “, заяви твърдо Неделина Савова.

На въпроса на наш репортер зоополицията осъществявали по-голям контрол над отглеждането на домашни любимци или хора, които се занимават с развъждане на животни, организаторката на протеста в Сливен коментира следното:

„Не проработи, защото функциите на държавата сме ги поели ние, обикновените жители на Република България, които заставаме с лицата и имената си открито. Ако искаха институциите да променят нещо в тази посока след толкова много години, щяха да намерят работещ инструмент. За мен това е нежелание от тяхна страна. Това е насилие и върху нас, обикновените хора, които намираме пребити животни и трябва да се грижим за тях. През юли месец във вилна зона, където живея, бяха отровени десетки бездомни домашни животни“, каза още Савова.

Тя наблегна относно редицата случаи, при които граждани подават сигнали за пуснати коне, които се разхождат по кварталите и се хранят от казаните с боклук в Сливен, че някои институции трябва да се самосезират за неконтролируемото развъждане, както и по отношение на прибрани домашни любимци, които биват изхвърлени по крайни квартали в града.

„Българската агенция за безопасност на храните би трябвало да контролира развъдниците на животни. Много от тях не са регистрирани. Отворете обявите за продажба на породисти кучета, които се продават за сериозни суми. Купуват се. Повечето животни ги изнасят в чужбина. Продават се. Тези обяви могат да бъдат спокойно следени от БАБХ. От там идва проблемът-безконтролно развъждане с цел печалба. Животните страдат и за толкова години една институция не се намери да се самосезира.“, допълни още активната гражданка Неделина Савова, като добави, че лесно е да си силен в социалната мрежа, трудно е да излезете шепа хора, които на практика да покажат, че желаят да променят нещо.

Посланието, което тя отправи на протеста днес срещу насилието над животни, е хората да не се страхуват да подават сигнали. Примерът, който Неделина Савова даде, е , че първо дело срещу отравяне на животни ще влезе на 1 февруари 2023 година в Районен съд-Сливен, благодарение на усилията и постоянството и. Това означава само едно, а то е, че който иска, може и ще го направи смело.

 

По молба на Неделина Савова: На някои от снимките от протеста е Ягодка- малко добро куче, което си търси любящ стопанин!

 

Александра Иванова, „Наблюдател“

15.01.2023 г.

гр. Сливен