Сливен

Д-р Костова: Нека жителите на Сливен ни подкрепят в борбата с Covid-19,защото това не е само битка на медицинските работници

IMG_5218.JPG

В серия интервюта с известни сливенски лекари запознахме читателите ни и жителите на областта с вижданията за необходимостта от ваксиниране срещу COVID-19. Никой медицински специалист не пожела да застане с лицето си и да изрази открито мнение, различно от колегите му/й. Повечето от лекарите, на които предоставихме трибуна да говорят свободно, са с дългогодишна практика, един от тях-дори с повече от век. Решихме да се допитаме до млад доктор от Сливен, който сега специализира „Ендокринология и болести на обмяната“ и същевременно работи всеотдайно в Ковид отделение в МБАЛ “Хаджи Димитър”,гр.Сливен. Това е младата надежда на българската медицина д-р Симона Костова. Д-р Костова е на 26 години от Сливен. Завършила е медицина в Медицински факултет към Тракийски университет, гр. Стара Загора. Практикува от 2 години като лекар в Сливен.

 -Д-р Симона Костова, как и защо се решихте да работите в Ковид отделение? Не Ви ли страх?

 Д-р Симона Костова: Смятам ,че едно от главните ни призвания като лекари е да помагаме точно в такива ситуации, в които целият свят има нужда от нашите знания и умения. Всеки изпитва доза страх, но разликата в това да си медик е, че забравяш за всичко това и се бориш докато не постигнеш целите на лечението.

 - Д-р Костова, бихте ли споделили пред нас какво се случва зад стените на Ковид отделението, в което работите? Какъв процент от новозаболелите са преболедували вече и какъв процент са ваксинирани или неваксинирани?

 Д-р Симона Костова: При мен лично досега са попадали само двама ваксинирани пациенти от стотиците минали през Ковид отделението. Преболедувалите повече от веднъж също се броят на пръсти. Масово болните се оказва ,че са присъствали на събития с големи групи хора.

 - Д-р Костова, на път сме област Сливен да „светне“ в тъмночервено, а продължават масово граждани да се отнасят скептично към ваксинацията? Дори чух мнение на интелигентна жена, която твърди, че ни „ползват за опитни мишки“?

 Д-р Симона Костова: Нивото на интелигентност и това колко си доверчив са две различни неща. Парадоксът идва оттам ,че информационната кампания за ваксините не се провежда усилено по необходимия начин. За разлика пък в интернет пространството има десетки клипове как ваксините биха унищожили човечеството. За жалост българите сме свикнали да подхождаме скептично към всичко и обичаме по-трудния начин да се учим.

 -Д-р Костова, ваксинирана ли сте?

 Д-р Симона Костова: Да.

 -Д-р Костова, защо трябва да попълваме информирано съгласие за извършване на ваксинация срещу COVID-19? Това не е ли „препъни камък“ за доверието на хората за нуждата от ваксинация?

 Д-р Симона Костова: В никакъв случай не мисля, че това е проблем, тъй като пациентите попълват информирани съгласия за почти всяка извършена манипулация. Всичко, което вкарваме в организма си- било то алкохол, храна, обезболяващо или ваксина, би могло да доведе до странични реакции. Много по-масово е употребяването на наркотични вещества, които водят до трайни увреждания дори летален изход ,но голям процент посягат към тях с лека ръка. Ваксините са ни помогнали в продължение на години да не страдаме и от по-страшни заболявания, така че би трябвало да не се съмняваме в ефективноста им.

 -Д-р Костова, какво бихте казали или посъветвали жителите на област Сливен сега, когато броят на новозаразените нараства толкова екстремно с дни?

 Д-р Симона Костова: Нека ни подкрепят в борбата с Covid-19 ,защото това не е борба само на медицинските работници, а на всички хора. Всеки има възможността да избегне тежкото боледуване, постоянната нужда от кислород и това да се бори за живота си прикован към болничното легло. Затова нека повече хора се възползват от ваксините, които са напълно достъпни. Също така е много важно да поддържат имунната си система ,чийто най-голям враг е стресът. Нека не се страхуваме от вируса ,а му се опълчим по най-добрия начин като се дезинфекцираме, носим маски и се вслушваме в съветите на специалистите.

- Благодаря Ви за интервюто, д-р Костова.

 Интервюто взе Александра Иванова само ден преди област Сливен да попадне в „тъмночервена зона“ за COVID-19

 Снимка: Д-р Симона Костова

06.10.2021 г.