Сливен

Бурният сливенски вятър го доказа, не ние! /СНИМКИ/

viber_изображение_2021-04-14_15-18-03.jpg

Помните ли прессъобщението от 30 ноември 2021 г. от регионалния говорител на ОД МВР-Сливен :

"Поради силния вятър между 12,30 и 14,30 часа екипи на РСПЛЗН-Сливен са оказали техническа помощ при 4 сигнала. Отстранени са паднали дървета, причинили щети по 2 леки автомобила на ул. „Д - р Константин Стоилов“ и бул. „Хаджи Димитър“, и на пътя за село Ковачите. Отстранена е надвиснала ламарина на покрив на сграда, намираща се на ул. „Георги Икономов“. "

Наш репортер предположи коя е сградата с надвисналия улук. Тази сграда се намира на ул.“Георги Икономов“ номер 15. Още през април тази година след сигнал на граждани и след като бяхме допуснато вътре в къщата, на свой ред вместо да пишем гръмки статии с цел повишаване на рейтинга, информирахме зам.-кмета Камен Костов, общински съветници и кой ли не, за опасността, която крие тази изоставена къща. След проверка от страна на Община Сливен, ни се каза, че основите и са здрави, къщата не е общинска собственост, а на частно лице. Тази къща (вижте снимките) стои така от години. Собствениците и не са лицата от снимките. Единственото, което може да направи Общината по думите на нейни служители, е да се огради с предпазна лента. И да, направиха го. Направиха го три пъти, защото след всяка една тяхна предпазна мярка, наш репортер проверяваше на следващия ден и се оказваше, че ограничителната лента е премахната. И така три пъти до началото на учебната година. Трябваше ли зорко всеки ден да стоим на пост като Гюро Михайлов и да предупреждаваме, информираме и следим какво се случва? Това наше задължение ли е? Последно видяхме некролог на жена на портата. Има ли наследници, не знаем, но откакто ни допуснаха първия път да влезем, от тогава до сега портите са заключени, а през процепа се вижда паркирана кола в двора.

И защо до началото на учебната година ли? Защото въпросната сграда на въпросното частно лице се намира до тротоар, по който се придвижват учениците от 2-ро ОУ „Христо Ботев“, което е на метри. От там минават майки с колички, възрастни хора, а преди да пуснат градския транспорт, на същото място спираха коли, за да оставят децата си за училище или да си купят закуски сутрин от местните баничарници и лафки. Ставали сме свидетели миналата зима как при силен вятър от покрива падаха керемиди, от стените - мазилки по тротоара и на пътното платно. Нямаме представа кой премахваше три пъти ограничителните ленти, но когато получихме прессъобщението от МВР за отстраняване на ламарина от сграда на ул. „Георги Икономов“ след силния вятър, се досетихме коя е тя. При наша проверка видяхме, че висящият години наред улук беше премахнат. И се питаме какво още трябва да се случи, за да се самосезират компетентните органи и медиите ли сме длъжни да издирваме по адресна регистрация собствениците? Собствениците трябва да са наясно, че ако пострада друго лице, те ще понесат отговорността. Натрупаната информация години наред по различни национални и регионални информационни агенции е достатъчна като опит, за да докаже, че не само в Сливен, а на много места в страната, докато някой не пострада или се случи най-лошото, никой не поема отговорност, а се гледа с пренебрежение на проблема, а проблем има и бурният сливенски вятър го доказа, не ние. Предвид, че къщата стои в този вид от години и се руши , никой не предприема мерки, махат се ограничителни ленти и то три пъти, някои институции не само, че могат, а трябва да предприемат адекватни действия с цел опазване здравето и живота на гражданите и предотвратяване на инциденти.

Бел.авт: Регионалният говорител на ОДМВР-Сливен Първолета Мандинска потвърди коя е сградата, а именно къщата на ул."Георги Икономов" номер 15.

 

Текст и снимки: Александра Иванова, Наблюдател

Снимките по ред започват от април 2021 г. до днес-2 декември 2021 г.