Сливен

Атанас Делибалтов с интересни коментари по повод четири основни базисни стълба в развитието на една държава - образование, отбрана, здравеопазване и икономика

3BBC238FD632A11C4D6910A2FEB12341.jpg

Атанас Делибалтов е роден в град Сливен. Завършил е Висша специална школа към Министерство на вътрешните работи с профил „Държавна сигурност“. Член е на БСП от 1981 година, Председател на общински съвет на БСП Сливен от 2013 г. Втори мандат общински съветник от групата на БСП в Община Сливен. Последните години е бизнесмен и предприемач.

 

ВЪПРОС: Г-н Делибалтов, в контекста на разговорите за необходимост от реформи по време на изминалата предизборна кампания и сега, имаше интересни заглавия по национални медии, цитиращи лидери на партии от рода на, че било „време всички да работим за благото и просперитета на страната“ при положение, че активно същите са участвали в политическия живот на България през последните години. Означава ли, че от 89-та година насам, над 30 години след падането на комунистическия строй, нищо не е правено от политическите сили за „благото и просперитета на страната“? На много популистки твърдения станахме свидетели. Вие как ще коментирате?

АД: Искам да направя една малка ретроспекция, за да се види какво точно се случи през тези не 30, а 33 години. Общо това, което се случи приблизително за този дълъг период от време, можем да определим като деструкция или срив. Те касаят българската държавност, икономика, национална сигурност. Ще посоча четири основни базисни стълба в развитието на една държава - образование, отбрана, здравеопазване и икономика. Броят на училищата в България днес е два пъти по-малък в сравнение с 1987г. Това означава рязък спад в образователната ни система. Разбира се част от проблемите са свързани с демографския срив и обезлюдяването на по-малките населени места. Образователната ни система, независимо от всичко, има и своите успехи, защото българите са любознателни, ученолюбиви и много трудолюбиви. Българите насърчават децата си да учат и дават мило и драго затова.Въпросът е, че днес над 3,5 милиона наши млади хора са извън границата на държавата. Затова част от училищата зеят празни, а процентът на възрастното население – старческа възраст нараства все повече. В тази връзка данните от последното преброяване са ужасяващи.  Същевременно е висок процентът на отпадащите от училище деца.

Следващият базисен стълб е отбранителната способност, от която имаме представители във всички партии, а по този въпрос всички политически сили, включително БСП, са вземали решения при положение, че сме участвали в правителства, а не сме стояли встрани. Българската отбранителна способност в сравнение тази, която беше преди 33 години, е нищожна. Преди 30 години ние имахме 200 000 –на армия, 3500 самолета, над 400 танка и възможности за ядрен отговор. Днес българската армия е в насипно състояние и тук, в страната ни, управляват други войскови режими Нямаме почти никаква армия и флот. Нашата автономност и суверенитет е разделен като в по-голямата си част към Европейския съюз, и в по-малката си част в българското правителство. Но правителството ни не е автономно във вземането на решенията си. То се съобразява с решенията, които се вземат в Европейския съвет и парламент.

Третият базисен стълб е икономиката. Която и сфера да погледнем, например продажби електроразпределение, водоснабдяване и канализации в големите градове-всички са в ръцете на чужди фирми. Плащат данъци, но какво се случва с печалбите?! Хранително-вкусовата промишленост и търговия са във външни структури и търговски вериги.  Българската търговия с хранителни стоки се състои в ограничен брой малки магазини и супермаркети, отново повтарям –най-вече в големите градове.

Четвъртият стълб е здравеопазването - една „ахилесова пета“ за страната ни към днешна дата. Здравеопазването в страната ни е подчинено на един абсолютно неразумен принцип, както и образователната ни система също, а именно „парите следват пациента“ и „парите следват ученика“. По този начин здравните и образователни заведения се превърнаха в търговски. Това съответно води до много проблеми. Това трябва да се преосмисли, защото социалната сигурност за хората я няма. Който може да плаща, особено в частните болници, се радва на много по-добри грижи например.

ВЪПРОС: Темата за т.нар. „зелен сертификат" продължава да е актуална. По време на протеста на ресторантьорския, хотелиерски и други браншови организации, четохме по местни и национални медии, че председателят на БХРА-Сливен заявява, че не е против зеления сертификат, а по-скоро отправя молба за помощ към Община Сливен и държавата. Припомням, че се чуваха и викове „Долу БСП”, при положение, че именно БСП се бе противопоставила на начина на въвеждане на „зеления сертификат“.

АД: Протестиращите имат своето право да изкажат мнението си. Лично аз считам, че партията ни няма вина нито за епидемичната, нито за политическата или икономическа криза. БСП винаги е имала една и съща позиция и предложения за справянето с днешната обстановка, по-мекото отношение за разпределянето на противоепидемичните мерки и икономическия растеж, за да може ефектите от кризата да се отразят много по-малко върху стандарта на живот на хората.

ВЪПРОС: Между другото, докато погледите на хората бяха вперени в плашещата статистика на заболели и починали пациенти с Covid-19 и с придружаващи заболявания или без данни за придружаващи заболявания в системата, противоепидемични мерки, избори и спорове межди „ваксъри“ и „антиваксъри“ в края на изминалата година, тихо скочиха цените на горивата, хранителните продукти, лекарствата и т.н. Говореше се публично вече за задаване на икономическа криза. Вашето мнение какво е, г-н Делибалтов?

АД: Как няма да се задава икономическа криза, всички сектори пострадаха, а по време на служебните правителства не мога да кажа, че се взеха най-адекватните мерки. Въвеждането на „зеления сертификат” от днес за утре беше недостатъчно премислено, обърка се рязко ежедневието на хората. Много хора бяха принудени да се ваксинират или да се тестват периодично, за да запазят работата си. От друга страна, не съм лекар, но масова ваксинация по време на пандемия, не е най-правилната здравна мярка за справяне с вирусна епидемия. Следствие на всичко продължават да се затварят „бизнеси”, хора остават без работа и доходи. Това води до много сериозни икономически проблеми. Не включвам в това число големите търговски вериги от магазини. За съжаление най-потърпевши от всичко случващо се ще бъде отново малкият и средният бизнес и най-вече хората на наемния труд. Искам да кажа още нещо. Аз, лично, съм оптимист. България и народът ни са преживели всевъзможни исторически катастрофи, катаклизми, революции, боеве, кланета и въпреки всичко сме намирали начин да оцеляваме и се развиваме успешно. Голямата ми надежда е, че това ще се случи и в бъдеще. Не се страхувайте! Ще минем и през това!

 

Интервюто взе

Александра Иванова

Снимка: Nabludatel.bg