Сливен

60-годишен юбилей на „Напоителни системи“-Клон Средна Тунджа събра директори, управители, колеги, близки на починали, приятели на дружеството

viber_image_2023-01-30_12-49-29-159.jpg

През 2023 година „Напоителни системи“ ЕАД-клон Средна Тунджа в град Сливен отбелязва 60-годишен юбилей от създаването си. По този повод на 29 януари настоящият управител на дружеството инж. Стефан Щилиянов събра бивши директори до 1995 г. и управители след същата година, които са били начело на клон Сливен до настоящия момент. На събитието присъстваха роднини на част от директорите, които вече не са между живите. Някои от управителите не успяха да присъстват поради различни причини като кметът на Община Котел-Коста Каранашев, който същия ден беше възпрепятстван поради задължения, но от думите на инж. Щилиянов се разбра, че той също е приветствал идеята. Бившите управители Джамал Идриз и Мустафа Мустафов също бяха там.  Беше интересно да се чуе събраната информация от инж. Стефан Щилиянов за историята на това дружество и как е възникнало. В коридора на „Напоителни системи“ ЕАД-Сливен вече всеки може да види портретите и периодите на управление от първият директор  Деню Георгиев Колев от 01.01.1963 г. до предпоследният управител инж. Пламен Иванов до 2021 г. и на всичките начело на клона в град Сливен през периода между 20-ти и 21 век. Срещата между служителите в „Напоителни системи“, директори и управители премина много емоционално. Имаше родственици, пристигнали отдалеч, които през сълзи благодариха за това, че някой си е направил труда да напомни за делото на баща им. Всички приветстваха идеята на инж. Щилиянов да увековечи приноса на всеки един управлявал и развивал дружеството. На стената в коридора на предприятието единствено неговият портрет липсва. Той ще бъде добавен тогава, когато бъде сменен от друг, защото по думите му „никой не е вечен, нито несменяем, но чрез тези портрети историята ще остане жива.“ Настоящият управител на „Напоителни системи“ ЕАД-Сливен изрази надежда, че традицията ще бъде продължена и след него. Ето какво каза в приветственото си слово инж. Щилиянов:

„Поводът за събирането на всички колеги, директори, управители, близки и приятели е да увековечим историята на „Напоителни системи“ ЕАД-клон Сливен, защото на 1 януари тази година то навърши 60-годишен юбилей. Народ, който не помни миналото си, няма да има и бъдеще. Още с първото ми встъпване в длъжност, като управител на нашия клон на 9 март 2022 г. ,исках да се запозная с всеки един директор или управител, който е бил начело. Много от тях, измежду живите или техни близки и приятели, откликнаха на молбата ми и разказваха за периода, в който е управлявал. “ Това бяха сред първите думи на настоящия управител инж. Стефан Щилиянов. След което той започна да разказва за трудностите, с които се е сблъскал, както и помощта на колеги, във връзка със събирането на информация от самото създаване на клон-Сливен през 01.01.1963 г. Десетки от срещите, които е провел, за да събере историята на дружеството, са продължавали с часове.

„Превърнаха се в традиция, а когато изпращах всеки един от тях, казвах, че винаги са добре дошли тук. С повечето се чуваме и общуваме по телефоните, независимо дали ще е по работа или по празници. Мога смело да кажа, че станах приятел с тях, защото не крия възхищението си към всеки, допринесъл за развитието на „Напоителни системи“-клон Сливен. Ще дойде време, когато и аз ще си замина, но е добре да се знае историята от поколенията след нас, които ще дойдат“, заяви пред присъстващите на събитието инж. Щилиянов.

Първият портрет, който поставиха на стената в коридора на дружеството, беше на Деню Георгиев Колев, оглавил като директор на 01.01. 1963 г. Воден синдикат „Подем“ в с. Самуилово до 31.07. 1968 г. Присъстващият на събитието Лъчезар Ненков сподели, че Деню Колев е създателят на кооперацията и читалището в родното му село Самуилово, бивш директор на училището, направил канали, мостове, съоръжения и един от първите народни представители за Сливенска и Ямболска околия в 24-то и 25-то НС. Към настоящия момент Лъчезар Ненков и неговият екип правят всичко възможно, за да издадат книга за личността Деню Георгиев Колев и историята за село Самуилово.

От 01.08.1968 г. начело застава инж. Димитър Ангелов Киричев. Той е директор до 31.08.1969 г. Неговият портрет беше втория поставен на стената в коридора на „Напоителни системи“ ЕАД-Сливен. Присъстваше дъщеря му Елеонора Киричева заедно с Десислава, внучка на покойния директор.

„Почувствах се поласкана, че са се сетили за моя баща, чийто трудов стаж премина в „Напоителни системи“. Той беше един много силен човек, рационализатор на съществуващи обекти.“, заяви дъщерята на инж. Димитър Кирчев , като благодари за инициативата.

Следващият  директор, управлявал  от 01.09.1969 г. до 14 .03.1973 г., е инж. Хараламби Иванов Даскалов, на който ще му се наложи по-късно за втори път да застане начело на дружеството и в периода 01.09.1977-08.11.1979 г. Затова на стената поставиха два негови портрета.

След първото управление на инж. Хараламби Даскалов е назначен за директор, от 15.03. 1973 г. до 01.10. 1976 г., инж. Димитър Рангелов Лазаров. На 85 години изкачи стълбите на сградата на ул. „Димитър Пехливанов“ 10 до етажа на „Напоителни системи“ ЕАД като 30-годишен, за да присъства на събитието. Първо е бил в отдел „Водно стопанство“ към Окръжния съвет преди промените в статута на предприятието, в което минава целият му трудов стаж.

От 02.10. 1976 г. до 31.12. 1977 г. директор е бил Стефан Йорданов Бушандров. Той не е измежду живите, но неговата дъщеря-денталният лекар д-р Стайкова беше свидетел как поставят портрета на баща и на стената на историята на „Напоителни системи“.

След второто управление на инж. Хараламби Даскалов, начело на дружеството е бил назначен Петко Александров Геров от 9.11.1979 г. , основен ръководен кадър до 28.02.1989 г. Той е най-дълго управлявалият отдел „Водно стопанство“ и „Напоителни системи“-клон Сливен. Беше възпрепятстван да присъства на събитието по случай 60-годишния юбилей.

В този период се е е получило разделение между водно стопанство, експлоатация и строителство и след Петко Геров поста заема Георги Панайотов Калинков от 01.03.1989 до 09.11.1997 г. По негова инициатива е бил построен Спортен комплекс „Жребчево“. Той е първият директор и управител, когато „Напоителни системи“ се отделя от отдел „Водно стопанство“. Всеки може да види неговия портрет на стената в коридора на клон-Сливен. След него изпълнителен управител става от 10.10. 1997 г. инж. Иван Костов Виденов. Ръководи дружеството в Сливен до 9 .11. 2000 г. По време на неговото управление, съвместно с инж. Калинков, са успели да изпълнят отговорни и трудни задачи като подаването на вода към Република Турция, изграждане на хидровъзел „Жребчево“-връзката между напорен и безнапорен тунел Кортен. Тогава инж. Иван Виденов е бил в отдел „Авторски надзор“. Продължава да работи като главен инженер, след това - управител. Инж. Иван Виденов е пример как последователно работиш и израстваш със знания и постоянство в едно предприятие, на което е посветил една немалка част от живота си.

За първи път в историята на „Напоителни системи“-клон Сливен постът на управител заема жена-инж. Йовка Иванова Таскова. По нейна инициатива дружеството се сдобива със сграда, където се помещава и до днес на ул. „Димитър Пехливанов“ 10 в Града под Сините камъни.  10.11.2000 - 06.12.2004 г. е периодът и на управител.

След 07.12.2004 г. до 11.01. 2010 г. ръководството на „Напоителни системи“ в град Сливен се поема от Джамал Хюсмен Идриз. 

„Благодарен съм на инж. Калинков, който беше моята дясна ръка. През годините ми на управление свършихме много. Ще продължавам да се интересувам от вашите успехи и действия. Доколкото разбрах тази година „Напоителни системи“-клон Ср. Тунджа е първенец в системата“, каза на събитието на 29 януари 2023 г. Джамал Идриз.

Коста Димитров Каранашев поема ръководството след Джамал Идриз. Каранашев упражнява тази длъжност два пъти. Единият в периода 12.01.2010 - 06.10.2013 г., а вторият-14.01.2015-25.11.2015 г.

„Нямало е случай, в който г-н Каранашев да не ми вдигне телефон. С най-голямо желание щеше да присъства тук, но му се наложи спешно да замине поради ангажимент за министерството на околната среда и водите. Каза, че при първа възможност ще посети „Напоителни системи“ в град Сливен, а относно снимките съм питал всеки поединично или техните близки, кои желаят да бъдат поставени“, заяви инж. Стефан Щилиянов.

След първия период на управление след Коста Каранашев, ръководството на дружеството поема главният инженер Иван Влахов, който няма нужда от представяне, защото основната тежест в едно предприятие се знае, че пада върху главният инженер, който стои до управителя.

„Тук стои историята на моят 55-годишен живот. Без Деню Георгиев, всички останали съм имал честта да ги познавам. С Лазаров и с Геров съм работил. Научих много. Благодаря на всички останали. Аз съм това, което съм, както искате ме разбирайте, благодарение на тези хора на стената“, заяви бившият управител и настоящ главен инженер Иван Влахов на „Напоителни системи“ ЕАД-клон Средна Тунджа.

Инж. Иван Савов Влахов за кратко време поема контрола в периода между 7 .10. 2013 г. до 19 .06. 2014 г., когато ден по-късно застъпва Мустафа Юсеинов Мустафов (20.06.2014-13.01.2015 г.).

Мустафа Мустафов поздрави своите колеги и благодари за доверието, което са му гласували, докато е бил управител на „Напоителни системи“-клон Средна Тунджа.

„За мен беше шанс и удоволствие да работя с вас, колеги, макар за кратък период, но много труден. Спомняте си голямото изпускане на води, наводненията, но благодарение на всички ни, се справихме“, каза бившият управител, чийто портрет беше поставен на стената на дружеството.

Кратко е второто управление на Коста Каранашев след г-н Мустафов, защото той става кмет на Община Котел. Постът заема инж. Пламен Иванов, който ръководи „Напоителни системи“-клон Сливен шест години (26.11.2015-26.11.2021 г.). Той също беше отговорен ръководител.

Инж. Стефан Щилиянов благодари за съдействието на всички и изрази желание да работи с всеки един от тях-директори, управители, бивши и настоящи колеги, приятели на „Напоителни системи“ ЕАД-клон Средна Тунджа в град Сливен.

 

По публикацията работи Александра Иванова

Снимки: Наблюдател.бг

31.01 2023 г.

гр. Сливен