Сливен

"Спасителят" на Светия кръст в Сливен Тихомир: Помагайте си! Обичайте се! Това е най-важното (СНИМКИ)

viber_изображение_2022-01-06_13-31-42-536.jpg

Поради топлото време днес, на Йордановден, около 25 души играха традиционното „мъжко хоро“ за осма поредна година във водите на река Новоселска в кв.“Колю Фичето“ в град Сливен. Сред насъбралите се юнаци за ритуала, който за пръв път се проведе през 2015 година, имаше и именици. Организатори на събитието отново бяха Сдружение „Свети Георги Победоносец“. Великият Богоявленски водосвет и освещаване на водното естество отслужиха свещениците Димитър и Петър към храм „Света София“.

45-годишният надзирател в сливенския затвор Тихомир извади Светия кръст от водите на реката. Зам. кметът Стоян Марков поздрави „спасителя" на кръста, а от името на кмета на Сливен Стефан Радев зам.-кметицата Пепа Чиликова връчи парична награда с пожелание да бъде здрав, семейството и близките му.

„ Нека да сме живи и здрави, да се подкрепяме и бъдем по-добри!“, добави тя.

Тихомир сподели пред медиите, че скача за Кръста за здраве и късмет. Това не е първият му път. Преди 20 години е бил прави опит в Звездец в казармата. Той се обърна към присъстващите с призива:

„Искам да пожелая на всички, на семейството ми, близки и познати здраве, да ви се случват само хубави неща през новата 2022 година! Помагайте си! Обичайте се! Това е най-важното.“

Преди водосвета в народното веселие се включиха десетки граждани от всички възрасти. Почерпката от вино, баница и бонбони беше осигурена от сдружението. Сред присъстващите имаше и общински съветници от различни политически сили, представители на различни професионални гилдии, стотици граждани и гости на Сливен.

Ритуалът на Великия Богоявленски водосвет, освещаване на водното естество и изваждане на Св. Кръст от водите на Новоселска река се проведе с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Ииоаникий.

По публикацията работи

Александра Иванова

Снимки: Nabludatel.bg