Култура

Журналистът Георги Милков събра най-интересните си истории в книга по повод 50-годишния си юбилей

istorii-ot-rychniq-bagaj-9786191953493-1900x2801_c.jpg

На 8 март 2023 г. журналистът Георги Милков празнува своя 50-годишен юбилей. По този повод събра своите най-интересни разкази и приключения в книга – „Истории от ръчния багаж“. Изданието излиза с логото на Книгомания, с обем 520 страници и съдържа 380 снимки, някои от които се публикуват за първи път. Книгата се разпространява  в книжарниците.

В книгата си Георги Милков описва не само срещите си с епохални персонажи, но размишлява за интригуващи места и събития, накарали го да се превърне в усърден колекционер на преживявания. За почти 30 години работа като журналист за в. „24 часа“ той отразява най-важните събития в Триполи по случая с българските медици, бил е военен кореспондент в Афганистан и Ирак, отразява и още редица регионални конфликти в Близкия изток и Африка. Интересни сюжети застигат Георги Милков и по време на работата му в Северна Корея, Азия и Латинска Америка.

„Моите издатели ме убедиха, че 50-годишнината е чудесен повод да изляза с нещо, което съм обещал през годините на толкова много хора. Щастлив съм, че ги послушах, защото това е чудесен начин човек да си отпразнува 50-те години. Вложил съм цялата страст, с която обичам да разказвам“, споделя Милков в участието си при Георги Любенов по БНТ.

В книгата си Георги Милков обособява приключенията си в 11 раздела, като тънкото му чувство за хумор прозира не само в разказите – превърнали се в моментна снимка на времето, а още в самите заглавия на разделите:

·         Стоичков, Кадафи, Путин… Неочаквани срещи с дълго чакани хора

·         Истории за кафе, светена вода и автомобилни неволи

·         Най-близкият ми Изток

·         Шепот от отвъдното

·         Задочни разкази за разни особи и персони за чудо и приказ

·         Неочаквано в Европа

·         Северноафриканска романтика

·         Пътешествия из Карибите и Централна Америка

·         Към по-далечния Изток

·         Прозорец във времето

В „Истории от ръчния багаж“ Георги Милков като усърден колекционер на преживявания е събрал е част от тях, вярвайки, че необичайностите на живота са безбройни, но всеки може да види само толкова, за колкото е бил готов да пристъпи отвъд прага на собствените си предубеждения, а останалото се е изгубило завинаги в миманса на пропуснатите спомени.

Представянето на книгата „Истории от ръчния багаж“ от Георги Милков ще се състои на 13 юни 2023 г. от 18:00 ч. в Библиотека „ЗОРА“. Вход свободен.