Общество

Жителите на котленското село Нейково честват храмов празник на църквата си "Света Троица"

DSC_4868.JPG

Ден след Петдесетница, жителите на котленското село Нейково отбелязаха с молитва и курбан за здраве и берекет храмовия празник на църквата си "Света Троица".  

Водосветът беше отслужен от отец Тихон Димитров, който измоли Бог да дарува на всички здраве, душевно спасение, благоденствие и благополучие и призова миряните към смирение.

Сред гостите в празничния ден бяха председателят на Общински съвет Котел Христина Чолакова, зам.-кметът и секретарят на Община Котел Шериф Куванджъ и Христо Карабекиров, и кметът на село Жеравна Васил Рещов.

Празникът за жителите и гостите на селото продължи с обща трапеза, организирана от кметството, местното читалище и църковното настоятелство.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха дамите от самодейния състав при НЧ „Изгрев – 1928 г.“, които поздравиха всички присъстващи с фолклорната си програма.

Църквата „Света Троица“ е построена през 1864 г. Тя се намира в центъра на селото и дели един двор с местното читалище. В църквата има ценни икони и красива дърворезба и е известна още с това, че в нея е осветено знамето на четата на Стоил войвода.

Празненствата в село Нейково започнаха още в съботната вечер. Тогава жителите и гостите на балканското село се хванаха на празнично хоро и с усмивка и добро настроение започнаха да посрещат своите гости от близо и далеч.