Избори

Защо Детелина Симеонова, родственицата на Георги Данчев, се реши да поеме по неговия път

viber_image_2023-03-22_18-47-59-318.jpg

Както вече писахме, листата с кандидати за народни представители на Коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ е дванайсетчленна с познати имена в област Сливен, като в нея има едно младо попълнение, а това е на Детелина Симеонова, родственица на управника –легенда Георги Данчев. Тя е на 26 години, родом от Сливен, възпитаничка на ППГПЗЕ „Захарий Стоянов“. Завършила е право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. В листата с кандидати за народни представители от БСП е на 7-мо място. В следващите редове ще Ви запознаем с това как, кога и защо приема да бъде част от листата на БСП, кои са факторите, които изиграват роля в живота и, за да реши да участва в партийния и политическия живот и как разсъждава родственицата на Георги Данчев за социалните политики, включително и какво е чисто гражданското и мнение на младата дама по редица актуални теми.

Въпрос: Госпожице Симеонова, защо решите да се занимавате с политика?

Детелина Симеонова: Огромна роля във възпитанието ми изигра моята баба Недка Данчева. Всъщност, тя беше основният фактор в живота ми с нейните разкази за покойния Георги Данчев. Тя изигра съществена роля за желанието ми да се включа в партийния живот на БСП и в политиката, както впоследствие преди година и половина в момент на личен кръстопът, го направи и водачът на листата ни Деян Дечев. Получавала съм много предложения и от други политически формации да участвам в тях, но нямаше как да го направя при положение, че знам от чий род произлизам. Нормално беше да се включа точно в БСП. Още повече, че исках да взема нещата в свои ръце, да поема отговорност за това, в каква страна искам да живея и да съм обществено ангажирана, вместо да стоя със скръстени ръце или да соча някой с пръст и само да роптая отстрани. Искам да взема бъдещето си в свои ръце, а не някой друг да ми определя правилата, защото тази действителност, която виждам, не ми харесва и не е много добре свършена работата, за жалост.

Въпрос: Когато казвате, че „не е много добре свършена работата“, какво имате предвид? Кой визирате-самата БСП или по принцип политиката в цялата държава или в частност област Сливен?

Детелина Симеонова: Не желая да критикувам никой, но мисля, че е време някой да каже, че „Царят е гол“. Всички, които живеем в България, дори в частност Сливен, виждаме какво става. На мен не ми харесва. В който и сектор да започнете да разглеждате-здравеопазване, правораздавателна система и т.н. - навсякъде има проблеми. Може би съм пристрастна, но нека погледнем последните години кой управлява и си дадем сметка защо е така. Естествено, ние ,всички, като общество, сме виновни за това, какво се е случило и какво сега се случва.

Въпрос: Вероятно сте запозната с постигнатото от БСП в 48 Народно събрание. А на какви социални политики БСП залага в тази предизборна кампания, които бихте предложили в следващото 49 НС?

Детелина Симеонова: Да, запозната съм с постигнатото от БСП в последното Народно събрание. Нека, тук, да отворим една скоба. Да започнем от там, че през последните 10 години населението на България е спаднало с близо 900 000 души. Цифрата е достатъчно показателна и тревожна. Кое е най-важното в случая в социалната политика на БСП. БСП направи безплатни детските ясли и градини, осигури безплатни учебници за учениците до 12-ти клас, въведоха еднократната помощ в размер на 300 лв. за учениците от 1-ви до 4-ти клас, увеличиха минималната работна заплата. Но най-важното в предизборната ни платформа сега ,според мен, е обезщетението за майчинство през втората година да бъде до размера на минималната работна заплата, еднократна помощ при раждане на първо, второ, трето дете, , безплатните лекарства за деца до 14-годишна възраст. От чисто битов характер тези конкретни предложения са много важни, защото сме на такъв етап, че първо трябва да мислим за оцеляването на българските млади семейства, за пенсионерите и тогава да говорим за по-глобални решения. Да се приеме закон за таван на цените е от съществено значение, защото всички ходим до хранителния магазин и виждаме какви са цените. Това е спекула.

Въпрос: Излиза, че според Вас има спекула? А инфлация има ли? Какво според Вас е налице-спекула или инфлация, или и двете и как ще овладеем инфлацията или ще прекъснем спекулата? Какво последно?

Детелина Симеонова: Може би и двете. Аз познавам много хора, които са наясно за колко, например, даден производител на млечни продукти ги предлага и каква е цената на същите продукти във хранителните магазини. Този процес трябва да бъде овладян. Както заяви нашият водач на листата-Деян Дечев в национален ефир в редица европейски държави успяха да наложат таван на цените, а от два месеца БСП го предлага, но не се приема. Как една Франция в разговор с големите вериги, успя да наложи таван на цените на над 200 стоки, които да се продават на цена до 2 евро до средата на месец юни, а в България не може? Твърде съм млада, за да се ангажирам да поставям оценки на което и да е правителство, включително и служебното, но лично аз, като гражданин, не мога да си обясня бездействието в тази посока тук, в България, защото този ценови шок всички, ние, го понасяме на гърба си.

Въпрос: Какви мерки предлагате от БСП за запазване и развитие на българския бизнес и икономиката на страната и в частност област Сливен?

Детелина Симеонова: От БСП предлагаме нулев данък на стартиращи компании, както и настояваме за нулев данък върху доходите от труд на младите хора до 26 години. Наблюдаваме срив в малкия и среден бизнес. Ще се въздържа да коментирам защо, но за мен държавата не помага на бизнеса, по-скоро оставам впечатлението, че му вреди. Не мисля, че сега е момента, както някои предлагат, да се вдига ДДС ставката, да се вдигат данъци. От хлебозаводите коментират, че ако се върне ДДС ставката, ще купуваме хляб на три лева. В момента положението никак не е розово. Трябва да излезем от спиралата от избори на избори и да се състави едно редовно правителство. Аз разбирам, че хората са изморени от избори, но ключът за решението как да излезем от това положение е в тях.

Въпрос: Много се изговори по темата за нужда от реформи в съдебната система в ефир. Имате ли мнение като юрист и кандидат за народен представител на БСП от 21 МИР Сливен?

Детелина Симеонова: Трябва да има реформа в съдебната система и не чисто „козметична“. Тя не може да бъде едноактова. Като юрист напълно споделям идеята на покойния доцент Таков. Ако се направи приватизация на обвинението, нещата ще стоят по друг начин. Ще перифразирам една мисъл на Ото фон Бисмарк: „ Един човек колкото по-малко знае как се правят салами и закони, толкова по-добре спи.“ Това като етикет в България мога да го залепя със сигурност. Трябва да се промени мисленето на управляващите. Ще го изложа по следния начин без да целя да обидя никой: Ако Вие ми дадете едни пари и ме помолите, излизайки от тук да ги даря например на дом за деца или старци, за кауза, въпрос на мой личен избор е дали да отделя 80 % от тези пари за себе си и да даря останалите 20 %, или да постъпя по съвест и даря всичките, както сте ме помолили.

Въпрос: Каква избирателна активност очаквате на 2 април и какъв изборен резултат за БСП в 21 МИР Сливен?

Детелина Симеонова: Силно се надявам избирателната активност да е по-висока на 2 април за 49 НС, в сравнение с тази на последните избори. Нека, този път хората излязат да гласуват. Не казвам за кой, но надявам се да бъде за БСП. Нека гласуват осъзнато за хора, доказали се в политиката и обществото, за знаещи, можещи, ерудирани личности. Напълни се с новосъздадени партии, дори такива с един член. Това какво Ви говори? Вярно е, че историята се прави от личности, а не от маси, но специално този един член на дадената партия какво ще направи сам в Народното събрание? Виждам партии, които си служат с чист популизъм, обещават толкова много неща, ама как щели да защитят хората дори от напълно независещи от българите събития, които се случват, а същевременно твърдят, че няма да влизат в разговор с нито една друга партия. Самодостатъчни са си. Е, как тогава ще си реализирате обещанията пред гражданите при положение, че нямали да разговарят с други партии? Сами щели да го направят. Как ще стане? Трябва да се внимава какво се обещава. Как ще управляват при положение, че няма да влизат в разговори. Това е като да Ви обещая, че ще Ви нарисувам прекрасен портрет, но аз не мога всъщност да рисувам. Това, обаче не пречи да ми платите преди това. Затова трябва в изборния ден да проявим малко повече логика. Проявете воля и разум! Излезте на 2 април и гласувайте за Коалиция „БСП за България“ с номер 1 в бюлетината!

Коалиция „БСП за България“ в 21 МИР Сливен се явява на изборите на 2 април за 49 НС под номер 1, а Детелина Симеонова е с преференция 107 в интегралната бюлетина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!