България

Започна строителството на най-високия пилон в Европейския съюз

Pilon Rozhen_purva kopka.jpg

Първата копка на внушителния Пилон „Рожен“ е факт

Първата копка за изграждане на 111-метровия Пилон „Рожен“ в Родопите вече е направена. Изкопът от 1000 кубични метра бе започнат, като работата по него е дарение за каузата от Артстрой ООД на инж. Асен Соколов, председател на Областното представителство в Смолян на Камарата на строителите. За да се оформи терена за основите на първия монумент на българското знаме фирмата използва специализирани машини и строителни специалисти. С първата копка се поставя началото на историческото изграждане на Пилон „Рожен“ като целия процес по издигането му трябва да приключи до начaлото на месец юли.

 

На внушителния Пилон „Рожен“ ще се развее националният флаг на България най-високо в Европейския съюз и на най-висока надморска височина в целия свят – 1430 м. над морското равнище. За да се довърши мащабният проект са нужни още 200 хиляди лева, като срокът за събирането им е краят на месец юни. Дарения могат да се направят през сайта на кампанията www.pilon.rozhen.bg, чрез дарителската сметка - IBAN: BG31DEMI92405000304216, както и чрез дарителски SMS с текст DMS ZNAME на номер 17 777 (за всички мобилни оператори).

 

„С радост обявяваме, че първата копка бе направена и изграждането на Пилон „Рожен“ започна. Благодарим на всички дарители, с чиято подкрепа реализираме този проект. На 13 юли ще качим енергията на знамето ни на 111 метра височина, така че да се вижда от километри разстояние и да се усеща в цяла България.“, коментира Симеон Караколев, председател на Фондация „Наследство в бъдещето“.

 

Послания от 28-те области на България ще бъдат гравирани в основата на монумента върху плоча с карта с контурите на страната ни. Картата вече е готова, като бе изработена  безвъзмездно от училището по каменоделство в с. Кунино.

 

Откриването на Пилон „Рожен“ ще е придружено от най-мащабния спектакъл с исторически картини на живо правен някога у нас, шоу-заря и концерт на примата на българската естрада Лили Иванова. В следващите дни – от 14 до 16 юли, ще се състои и традиционният събор Рожен, който тази година навършва 125 години.

 

Величественият пилон ще е с тегло 110 тона и ще бъде транспортиран до Роженските поляни с З извънгабаритни композиции u 8 стандартни тира. Знамето на върха му ще бъде точно 1110 кв.м. Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хил. кв. км., както и настоящите 111 години от освобождението на Родопите. В избора на мястото - Роженските поляни - също е вложен смисъл – за обединението българите от две страни на една граница, емблема на силата на българския дух и любов към родината.

 

Инициативата за изграждане на монумент на българското знаме е на  фондация „Наследство в бъдещето“ и се реализира чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

 

Медийни партньори в проекта са Българската телеграфна агенция, Българската национална телевизия,  Българско национално радио, вестник  „24 часа“, вестник „Труд“, „БанкерЪ“.БГ, Радио FreshРадио FM+, Z-Rock, Мелъди , Actualno.com. Епицентър.БГ, Експрес.БГ, БГ Радио, Радио Фокус, bTV Radio и др.

 

 

За фондация „Наследство в бъдещето“

 

Фондация „Наследство в бъдещето“ възражда и опазва българските традиции, бит, обичаи и култура. Тяхната мисия е да укрепят връзката между поколенията, за да пребъде духовното наследство на България. Фондацията има над 10 години опит в реализирането на най-големите събития на българските традиции и национална идентичност. Проекти, които са събуждали вярата в духа и корените ни. Сред тях е създаването на най-голямото знаме в България с площ 7 000 кв. м. и тегло близо тон и  „Рожен“ - Събор на  народното творчество и животновъдство.

Идеен носител, създател и изпълнител са на най-мащабните събития, засвидетелствали почит  и уважение към безспорния национален символ  - българския трибагреник.