Култура

Зам.кметът Стоян Марков: Заповядайте на общоградското празненство „Конете на българите“. Открийте Сливен, изживейте историята и почувствайте природата му!

425303076_795237795965092_1523739713148522270_n.jpg
Интервю със зам. кмета на Община Сливен Стоян Марков
- След като получихте предложението за провеждане на общоградското празненство „Конете на българите“ веднага ли одобрихте идеята ?
- Да, защото това събитие е с прекрасен сценарий, идва в подходящо време и ще даде старт на новия сезон на обновената крепост "Туида".
- „Конете на българите“ се финансира изцяло от бюджета на Община Сливен и е съвместна дейност с организации от неправителствения сектор. Похвално е, че сте сред малкото общини, подкрепящи организации занимаващи се с алтернативни форми на образование и представяне на уникалната ни култура и история, но какво ви убеди да си партнирате с тях?
- Не ми трябваше убеждаване. Аз съм почитател и радетел на публично-частните партньорства във всички сфери на обществения ни живот и дейности в общинското развитие. Особено с организации от неправителствения сектор и бизнеса. Община Сливен е пионер в такива партньорства с бизнеса от почти 20 години. Видими в града са публично-частните партньорства (концесии) на градския парк, градския стадион, осветлението на града, спирки на градския транспорт по някои от основните булеварди. Тепърва предстоят и в други сфери, а защо не и в областите на културата и алтернативното образование.
- Би ли допринесло това събитие за обогатяване на културния живот в Сливен и туристическата привлекателност на региона?
- Разбира се. Все пак сценарият показва част от нашата история, свързан както с традициите на нашите предци, така и с Тодоровден – деня, в който почитаме паметта на християнския светец-воин Теодор Тирон.
- Ще се превърне ли провеждането на празника в ежегодно събитие за отбелязване на Тодоровден?
- Аз съм „За“ да влезе в календара със събития на Общината и "Туида", но нека видим и какво ще е мнението на гостите и гражданите, които ще го посетят.
- С честването на Тодоровден тази година ще се отбележи и отварянето на крепост "Туида" за посетители след голям ремонт в обекта. По каква линия се осъществи ремонта и какво да очакваме да видим в новата "Туида"?
- Много добре подбран ден за стартиране на сезон 2024 г. в крепост "Туида". В народните обичаи Тодоровден е известен още като Конски Великден. Той е най-вече църковен празник, който се празнува в съботния ден от първата седмица на Великия пост, а това значи много за мен.
Относно ремонта искам да ви върна назад в годините и да споделя, че крепост "Туида" през 2024 г. ще отбележи 10 години от социализирането ѝ като туристически обект, изграждането на информационния център, амфитеатъра и къщата на виното. След реализиран голям проект през 2014 г. тя беше отворена за посетители. През тези изминали 10 години крепостта беше посетена от хиляди туристи и граждани. Проведоха се стотици събития - театрални постановки, концерти, фестивали и т.н.
След всичко това "Туида" и съоръженията в нея имаха нужда от текущ ремонт. Ремонта осъществихме, като включихме крепостта като национален обект в интегрирания ни проект, свързан с развитие на туризма и подобряване на културната и историческата инфраструктура в Община Сливен, финансиран от оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 г.- 2020 г.“ и Фонд устойчиви градове.
Колкото до очакванията ви ще открехна само леко завесата.
Като посетите крепостта, очаквайте да видите обновен информационен център и амфитеатър с прекрасна сцена, удобни за разходка алеи и пейки за почивка, подобрени алейно осветление и паркинг, енотека от вина, произведени в региона, в къщата на виното, ново информационно оборудване и рекламни тотеми. Списъкът с новостите е дълъг. Затова ще оставя останалото като изненада, която ще усетите като посетите "Туида".
- Когато чуете Крепост "Туида", каква емоция предизвиква у вас споменаването на най-значимия археологически обект на територията на община Сливен?
- Емоциите у мен свързани с "Туида" са много силни и трудно бих ги описал с една дума и изречение. Крепостта за мен не е само проект, а кауза, в която силно съм вярвал, работил, видял и усетил постигнатите резултати. Радвам се, че съм част от екипа и хората, които от 15 години работят крепост "Туида" да стане туристическия обект, който е в момента, да бъде признат и отличен като туристическа дестинация №1 за 2016 г. и с много други награди през последните 10 години от Министерството на туризма и други форуми, свързани с туризма.
- Приоритет ли е за общинската администрация развитието на крепостта и нейното популяризиране?
- Нямайте и грам съмнение, че е приоритет. "Туида", като популярен туристически обект, е важна част от развитието на туризма и опазване на културно-историческото наследство на община Сливен. Тя присъства във всички стратегически документи и проекти за новия програмен период 2021 г.-2027 г. Тя е емблема на общината във всяко нейно участие в туристически форуми и изложения.
Скоро предстои да я дигитализираме, да направим нови рекламни филми, виртуални разходки и презентации, с които да я рекламираме и покажем на тези, които не са я виждали на живо, да привлечем вниманието им, за да я посетят.
- Трети мандат ще работите с екипа на крепост "Туида". Какво смятате за хората, на които сте поверили обекта?
- Като заместник - кмет по икономическото развитие, в чийто ресор е туризмът, съм доволен от екипа, който работи в крепостта. След повече от 8 години съвместна работа мога да кажа, че екипът успява да изпълни максимално целите и дейностите, заложени в бизнес плана и концепцията за развитието на крепостта.
- Поканете жителите и гостите на града да посетят общоградското празненство „Конете на българите“.
- Уважаеми съграждани и гости на Сливен, заповядайте на общоградското празненство „Конете на българите“, което ще се проведе на Тодоровден в крепост "Туида"! Открийте Сливен, изживейте историята и почувствайте природата му! Станете приятели на Сливен!
Интервюто води ръководителят на Късноантична и средновековна крепост "Туида" - Мая Иванова