Рубрика "Дарителството в града на 100-те войводи - в миналото и настоящето"

Забравени дарители от Сливен

280037257_2221381971358728_738101467923464990_n.jpg

Димитър и Щилияна Икономови

Във вестник „Изток“ от 1935 година брой 30-ти открихме направено дарение на нашия град от  д-р Димитър Иванов Икономов и сестра му Щилияна Ив. Икономова. През април 1935 година те са помолили Сливенската община да приеме в дар два имота – къща в махала „Д. Балта“ с дворно място от 750 кв. м. и друго празно дворно място с площ от 367 кв. м. на улица „В. Княжевска“, които са съседни и могат да се обединят. Желанието на дарителите е да се построи сграда с културно или социално предназначение, което да носи името на техните родители Янка и Иван Икономови.

В тази къща е минал забележителният живот на поколения от рода Икономови – прадядото Иконом Янко - висш духовен глава, дядо им Антонаки Икономов – един от първите народни учители, заточаван на два пъти в Диар Бекир, непримирим борец срещу гърцизма, след Освобождението гимназиален учител, след това съдия.

Бащата на дарителите Иван Икономов е лежал на няколко пъти в турски затвори като разпространител на български революционни вестници. Държал е просветни речи, устройвал в дома си тайни съвещания.

В дарената сграда се настанява дом за възрастни хора.

Д-р Димитър Иванов Икономов /27 окт. 1877 – 16 авг. 1946/ е роден в Сливен. Завършва медицина в Бордо, Франция. Живее в София, където практикува лекарската професия.

На 1 окт. 1946 г. неговите сестри Мария М. Мавродиева и Щиляна Ив. Икономова в изпълнение на предсмъртното му желание и по своя воля изпращат на декана на Медицинския факултет на СУ 200 хил. лв. в облигации за образуване на фонд на името на д-р Д. И. Икономов. Те предоставят на университетските власти да определят целите, за които да се употребяват лихвите на фонда. Съгласно волята му през 1946 г. е учреден  фонд с капитал от 100 хил. лв. Той също носи неговото име и е в полза на Сливенската мъжка гимназия „Добри Чинтулов“.

Рубриката „Дарителството в града на 100-те войводи – в миналото и настоящето“ е част от проекта „Дарителството в Сливенския край – Заедно по Пътеките към Доброто“ на ОДФ – Сливен. Подкрепата за Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен“ е осигурена по програма „Развитие на дарителството на местно ниво“ от Сдружение „Платформа АГОРА” и Фондация „Америка за България”. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на ОДФ – Сливен и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България” или нейните партньори.