Култура

В рамките на проекта „Полска лавица“ РБ „Сава Доброплодни“-Сливен получи дарение от книги от Полския институт в София

rbsd_19_june_2024_01.jpg

На 19 юни 2024г. директорът на Полския институт в София Карол Желински посети Регионална библиотека „Сава Доброплодни“-Сливен и връчи дарение от книги на полски автори на български език и монографии на български изследователи посветени на полската литература и култура, в рамките на проекта „Полска лавица“.

Инициативата на Полския институт има за цел да предостави на 30 български библиотеки книги на едни от най-популярните полски автори, между които Нобеловия лауреат за литература Олга Токарчук, Тадеуш Ружевич, Антони Либера, Витолд Голебрович, Збигнев Херберт, Юлиус Словецки, Анджей Вайда, Анна Швиршинска и др.  Дарението съдържа и монографии и научни публикации от български автори, свързани с полската литература, език и култура: „Елада и Рим в полската литература през ХІХ и ХХ век“ на Калина Бахнева; „Два зубъра и муза. Полската литература ХV - XVІІІ век. Епохи. Автори. Текстове“ на Камен Рикев; „Пасионът през втората половина на ХХ век. Композиторски решения на литургичния жанр“ на Илия Граматиков и др.

Дарението бе получено от директора на регионалната библиотека д-р Росица Петрова-Василева, която благодари на Карол Желински за включването на сливенската културна институция в проекта „Полска лавица“ и представи Националния фестивал на детската книга и други инициативи, като възможност за ползотворно сътрудничество с Полския институт в София и сродни институции в Полша.