Общество

В протестна готовност са аптеките в Ямбол и Сливен

Източник: Радио999

В протестна готовност са аптеките в Ямбол, съобщи председателят на Съюза на фармацевтите в града Божидар Божилов. По думите му все още аптеките в областта не са затворени, тъй като едва тази сутрин са получили инструкции за протестните действия, но фармацевтите са готови да се включат в тях. 45 са аптеките в област Ямбол, само 3 от тях са свързани с голяма верига. По 4 аптеки има в общините Тунджа, Елхово и Стралджа.

В цялата община Болярово работи една-единствена аптека и от нея трябва да се снабдяват с лекарства жителите на 20 населени места. Основната грижа за доставката на лекарствата по селата е станала ангажимент на кметовете и кметските наместници и на роднините на болните, казва кметът на Болярово Христо Христов. Разкриването на мобилни аптеки ще даде възможност за по-лесен достъп, е мнението както на жителите, така и на общинското ръководство, но са необходими законодателни промени.

Фармацевти протестират символично в Сливен, като работят днес, облечени с жълти жилетки и разпечатани искания за реформи в сектора, предпазване от корпоративни интереси, както и за подпомагане за въвеждането на новата верификация за лекарствата. Петя Добрева, председател на Съюза на фармацевтите в Сливен обясни, че не са затворили аптеките, за да не ощетяват пациентите, но фармацевтите в Сливен категорично застават зад исканията на колегите си в страната.

Според фармацевтите решението на проблема в сектора трябва да се търси чрез изработване на национална дългосрочна стратегия, като се започне с въвеждане на електронната рецепта.

В протеста днес се включват аптеките, които не са част от големи вериги. В Сливен те са 15, седем са в Нова Загора, по една в Кортен, Твърдица и частните аптеки в Котел. Общо аптеките в областта са 42, като по-голямата част от тях са собственост на големи вериги.

Вижте повече на: http://www.radio999bg.com/