Любопитно

Ученици от ОУ "Панайот Хитов" в Сливен обединяват сили, за да създадат поредица от подкасти, разкриващи богатата история на тяхното училище

viber_изображение_2024-03-05_12-02-42-433-1900x1068_c.jpg

Подкрепени от своя учител, г-жа Павлова, студент по журналистика Ники Павлов и видео-оператора Николай Парков, те създават YouTube канал, на който ще бъдат представени различни истории и интервюта с известни и значими личности от града.

С искрен интерес и любов към историята на училището си, учениците изследват различни аспекти на миналото и настоящето на учебното заведение. Искат да споделят със света историята на едно бутиково училище с богатата история – 180 годишна история, училище което е запазило „Духа на времето“, както казват самите гости и училище което „Ще бъде и ще пребъде“.

Техният проект включва интервюта с успешни и влиятелни личности от обществеността, които са били свързани с училището през годините. Чрез техните истории учениците се опитват да проследят развитието на училището, което е запазило духа на традициите, но в същото време е достигнало до върховете на съвременните технологии, като става първото Google референтно училище в град Сливен.

Вместо да използват стандартния формат на вестници със статии и разкази, учениците  залагат на съвременния подход със създаването на YouTube канал и поредица от подкасти. Те вярват, че по този начин ще достигнат до сърцата на множество последователи, които са свързани с историята на училището им и в същото време ще намерят вдъхновение за бъдещето си.

Водени от своя ентусиазъм учениците и всички от екипа, проучват своите гости за да намерят отговори на много важни и значими въпроси като:

Как училището  е запазило своята уникалност и идентичност през годините?

Какво  бъдеще за училището биха искали да видят?

Как човек постига своите цели, има ли рецепта за успеха?

Важно ли е да си целенасочен, за да си успешен и кога избираш житейския си път ?

и много други.

Видеата, създадени от учениците на ОУ „Панайот Хитов“, представляват важен принос за запазването на историята на техния роден град Сливен, като същевременно запазват историята на едно от най-старите и бутикови училища в страната. Ако желаете да научите повече за историята на това учебно заведение и значението му за обществеността, не забравяйте да се абонирате за техния

канал 7 ОУ „Панайот Хитов“ – YouTube и да ги подкрепите в тяхната благородна инициатива.

А ето и гостите  до този момент с линк към видеата:

Мартин Маринов – https://bitly.ws/3hnTa

Стефко Кънев – https://bitly.ws/3hnSK

Християна Йорданова – https://bitly.ws/3hnRZ

Д-р Марияна Марчева  – https://bitly.ws/3hnRA

В заключение, ОУ „П. Хитов“ се явява неизменен пионер в образованието, не само заради историческото си значение като първо училище в гр. Сливен, но и поради постоянния си стремеж към иновации.