Рубрика "Дарителството в града на 100-те войводи - в миналото и настоящето"

Свещеник Йоан Петров: Надявам се в началото на 2022 година официално да открием църквата „Света Петка“, но са ни крайно необходими още средства

viber_изображение_2021-10-08_16-02-46-964.jpg

От два месеца с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йиоаникий, с решение на Епархийския съвет и по желание на основните дарители на храм „Света Петка“ в град Сливен, свещеник Йоан Петров е председател на църковното настоятелство. Той е изправен пред голямата отговорност да завърши строежа на църквата. Според него всеки храм в духовно отношение е жизнено важен. Това заяви свещеникът пред репортер на Nabludatel.bg.

„Църквата „Света Петка“ за нас е с приоритет заради своето местоположение. В тази част на Сливен с едни от най- многолюдните квартали-„Дружба“, „Сините камъни“, Българка“, „Стоян Заимов“ и „Даме Груев“ православен храм няма. При положение, че имаме демографски срив, т.е. средната възраст на населението е по-висока, динамиката на нашето ежедневие създават проблем за това, че хората не винаги успяват, освен по големи празници, да присъстват на богослужение. Има нужда от този храм поради тези фактори. Не е просто по презумция, ей така, да се построи още един.“, каза отец Йоан.

Припомняме, че първата копка за построяването на храма се състоя през 2008 години. От тогава минаха 13 години, а той стои незавършен.

„ Това е, защото трябва да се спазват принципите от дълбока древност. Преди да направим първата копка, ние трябва да имаме готовност с всичко необходимо, за да се издигне нова църква-финансови средства, материали и т.н. За съжаление, в днешно време повече слушаме обещания, които не се изпълняват реално. „, уточни свещеникът.

Основните дарители на храм „Света Петка“ са покойният Радостин Русев, братя Гочеви, както и много други хора, дали десетки и стотици левове. Йоан Петров приема с покорство и  огромно желание тази обязаност, независимо колко е натоварено ежедневието му. Той служи в църквите "Св. Цар Борис-Михаил - Покръстител" и „Света Богородица“ в града, още в „Света Троица“ в сливенското село Крушаре.

Неговият призив към православните християни и жителите в област Сливен и страната е кой с колкото и каквото може да помогне- дали с финансови средства, материали или доброволен труд, за да може да се довърши храма.

В тези тежки времена на ковидпандемия хората изпадат в тежки ситуации. В годините назад сме виждали много рядко депресирани хора, а сега това състояние е все по-често срещано и едва ли не стана нормално. Нямат вече усещане за сигурност. Много от тях изнемогват не само духовно, но и материално. Винаги човек намира упование в Божия дом и по този начин се изправя и продължава. За съжаление, болшинството от хората, които са непросветени, гледат на храма само като на някаква сграда за богослужение, но всъщност църквата има още две функции- на училище, с цел просвещение и на лечебница, с цел изцерение на човешката душа. Затова за мен като свещеник, винаги е било важно стъпките да бъдат следвани една след друга, да има подредба на процесите. Първо трябва да има просвещение, после да участваме в богослужението и на края да е изцелението. Без просвещение няма как да преминем към следващите етапи. Затова виждаме и хора да посещават църквата само, за да запалят свещ и да излязат, но всъщност те не са виновни… Аз винаги съм се опитвал да намеря проблемите в нас-свещениците, защото ако голяма част от обществото ни нямат тази  потребност да живеят един нормален, автентичен, духовен живот в дълбочина, това означава че ние, като пастири, не сме се откроили като една пътеводна светлина. Ние трябва да работим така, че да можем да покажем на всички, че храмът може да изправи чрез божията благодат всеки един човек, който се е сринал душевно.“,  сподели отец Йоан Петров.

С назначението на новото църковно настоятелство е открита нова банкова сметка. Старата е закрита, в която отецът е заварил 37000 лева. Дарители са дали обещание, че до началото на декември тази година строежът на сградата ще бъде завършен. От настоятелството са направили поръчка за оборудването като иконостас и църковни мебели. Иконостасът ще бъде изработен от дърво от фирма в Украйна, която е предложила по-приемливи цени и по-добро качество. Налице са парите за оборудването. За инфраструктурата са необходими средства.

Дали сме достатъчно време до началото на новата година да имаме готов храм. Вярвам, че 2022-ра ще бъде една по-оптимистична година. Дано с началото и да имаме възможността официално да открием църквата „Света Петка“ и това изключително събитие за всеки вярващ човек в нашия град даде отражение върху цялото ни общество. Надявам се COVID-19 да отшуми и ние отново да имаме възможността да бъдем заедно без да поддържаме никаква дистанция, “,заяви отчето.

Какво се случва с храм „Света Петка“, всеки заинтересован жител на област Сливен и православен християнин може да следи на страницата на настоятелството във Фейсбук, където ще се публикуват снимки и актуална информация.

 

Дарителска сметка на храм „Света Петка“ град Сливен:

BG75STSA93000028433805

Банка ДСК

 

По публикацията работи Александра Иванова

Снимки: Свещеник Йоан Петров и Александра Иванова