Култура

Стефан Радев: Името на Георги Йорданов е емблематично за Сливен

DSC_7456.jpg

Премиера на книгите на Георги Йорданов „Поврати“, „Притаени мигове“ и „Съзидатели“ се състоя в Сливен. Събитието е свързано и с 90-годишния юбилей на бившия министър на културата от 1986 до 1989 година. Зала "Сливен" събра представители на институции, много приятели и гости.

 Кметът Стефан Радев приветства Георги Йорданов и каза, че името му е емблематично за Сливен. „Имам честта да общуваме сравнително отскоро и съм много впечатлен от личността му. Рядко срещана сплав от ренесансова личност, дълбоко културна и в същото време с голям размах. Няма как да не сме благодарни на поколението на Георги Йорданов, което изгради Сливен такъв, какъвто го познаваме. Най-голямото лоби, което е имал някога Сливен в централната власт, е било по времето на управлението на Георги Йорданов. Един от проблемите ни днес е да мислим, че държавата ни е длъжна, а той многократно е казвал, че трябва ние да правим всичко по силите си за нея, за нашия град“, каза Радев.

Издателят Иван Гранитски заяви, че книгите на Йорданов са неговото духовно верую за всичко, което е правил за отечеството си. Той го определи като интелектуалец, политик и държавник, вградил своя талант във фундамента на българската култура. „Трите най-важни качества на Йорданов са, че той е държавник, високо морална личност и човек на духа“, каза Гранитски.

От своя страна бившият министър на културата благодари на всички присъстващи в залата, както и на своите колеги, съратници и приятели, срещал през живота си.

„Приемам думите за мен като признание за делата на всички люде, които даваха своя принос за отечеството. Сам човек не може да стори нищо, а стореното за род и родина никога не е достатъчно. Изумявал съм се от вдъхновението и предприемчивостта на хората в нашия град. Тук никога не е гаснел духа на предприемчивостта. Изпълнен съм със светла мечта, че това ще продължи да е така. С удоволствие узнах, че по инициатива на г-н Радев и общинското ръководство ще се изгради една от най-добрите индустриални зони. Ако няма дух на предприемчивост, на всеотдайност и на единение, няма и напредък. Нека да сме единни за постигането на високи цели и това трябва да надделее над всякакви спорове и борби. Да има и приемственост“, каза Йорданов.  

Събитието в зала „Сливен“ се организира от Общината и издателство „Захарий Стоянов“. Официални гости бяха народният представител Десислава Танева, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, кметът на Нова Загора Галя Захариева, кметът на Твърдица Мария Гвоздейкова-Златева, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, Мария Нецова – председател на Комисията по журналистическа етика в Съюза на журналистите в България. директорът на историческия музей Николай Сираков. В знак на уважение кметът Стефан Радев подари на Георги Йорданов картина на сливенския художник Веселин Дамянов – Вес.  

Георги Йорданов завършва право в Софийския държавен университет и работи като прокурор в Сливен. На 36 годишна възраст се премества в София. Той има принос в изграждането на Националния дворец на културата. През 2023 година получава най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век – огърлие“, с диплом за най-добър министър на културата в ново време.