Рубрика "Дарителството в града на 100-те войводи - в миналото и настоящето"

Старозагорската държавна опера дари на РИМ-Сливен два сценични костюма на покойния Камен Чанев

kamen-chanev-a4-40-dni-redakcziya-1-1-e1609845013319.jpg

Миналата година, благодарение на съдействието на Държавна опера - Стара Загора, Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ е получил два сценични костюма на покойния световноизвестен тенор и „Почетен гражданин на Сливен“- Камен Чанев. Това съобщи за Nabludatel.bg  Дияна Ранкова-главен уредник на музея и завеждаща отдел „Нова и най-нова история“ . От институцията имат идея те да бъдат изложени като ценни експонати и спомен за големия представител на оперното изкуство. 

Любимецът на публиката на 56 години загуби тежката битка в живота си с  COVID-19 през 2020 г.

Той беше солист на Националната опера, както и на Пражката. Камен Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София.

 Специализира в Рим, в Академията на Борис Христов. Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианистът на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса „Йоси Бьорлинг“, Швеция.

 През 1992 г. започва работа в Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години. Изявява се в основния теноров репертоар – освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Има престижни ангажименти на сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от „Манон Леско“ и на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“) и на Арена Ди Верона (Калаф от „Турандот“). От 2016 г. е в трупата на Държавна опера – Стара Загора.