Свят

Специално от Украйна: Екип на Euronews Bulgaria за хода на войната

banner-24th-342x682.jpg

Euronews Bulgaria със специален екип в Украйна в седмицата на годишнината от войната. Колегата Анастасия Димитрова предава на живо от Украйна.

 Включваме се от центъра на Одеса, пред най-известната сграда в черноморския град – Одеската опера. Животът тук в Одеса, тече по възможно най-нормалния начин – хората ходят на работа, автомобили се движат по улицата, има електричество и топлина.

Откакто ние сме тук, от няколко часа, нито веднъж не сме чули сигнал за въздушна тревога. Въпреки това, хората, с които разговаряме тук, казват, че са наистина притеснени от това затишие, защото го смятат за затишие пред буря.

Само след няколко дни ще се навърши една година от началото на пълномащабната военна операция, на пълномащабното настъпление на Русия в Украйна и тогава се очакват навсякъде изключително засилени обстрели в цялата територия на Украйна. Разбрахме днес, че някои киевски училища са затворени поради опасността от въздушна тревога и въздушни нападения.

В Одеса разговаряхме с няколко души, които са пряко пострадали от обстрелите – те вече шест месеца се лекуват, а лекарите им казват, че може да се наложи честите посещения в болница да продължат, дори до края на живота им. Техните истории очаквайте по-късно – само в ефира на Euronews Bulgaria.

Видео : https://euronewsbulgaria.com/news/10373/spetsialno-ot-ukrayna-ekip-na-euronews-bulgaria-za-hoda-na-voynata