Рубрика "Дарителството в града на 100-те войводи - в миналото и настоящето"

Щедростта на Сливналии от миналото

Хаджи Мина Пашов.jpg

Дарителството в Сливенския край има богати традиции и разнообразни форми на проявление от Възраждането до днес. Големината на дарението не е от съществено значение, защото жестът е израз на вътрешна потребност да помагаш на обществото и града. Поривът да даряваш не зависи от това дали си богат. Дарителите са от най-различни социални и професионални прослойки.

Днес си спомняме с благодарност за Хаджи Мина Пашов, чиято доброта и щедрост са оставили трайна диря в града ни.

Хаджи Мина Пашов се е родил на 30 януари в Йерусалим, където неговите родители са отишли на поклонение. Баща му Хаджи Янко Пашов е виден сливенски търговец. Израснал в Сливен. Бил любознателен и старателен ученик. Голямо влияние върху него оказва учителят му Добри Чинтулов. Поради това, че баща му умира, след завършване на сливенското класно училище, не продължил образованието си. През 1855-1856 г. е секретар на сливенските търговци във Фокшан, Румъния, след което става секретар на абаджийската кантора на съгражданина си Александър /Александрия/ Белчев в Яш, Румъния. През 1857 г. заминава за Цариград. В Цариград се занимава с книжовна дейност, участва в учредяването на Първо българско читалище в Цариград. Участва в борбата за независима българска църква,  отзовава се с помощи за български комитети, дружества, студенти и търговци. През 1866 г. заминава за Одеса. Там става съдружник на Николай Тошкович, забогатява и купува недвижими имоти. По време на Руско-Турската война се включва активно в подпомагане на българското доброволческо движение и опълченците. Снабдява с храни руската армия. Удостояван е с най-високите руски ордени. Той е един от основателите на Българското книжовно дружество в Браила през 1869 г., което по-късно мести седалището си в София и се преименува в БАН. Умира ненадейно в Петербург на 18 декември, 1881 година.

Мина Пашов е един от най-щедрите дарители на родния ни град.

На 2 декември 1882 г. Сливенската община получава дарение от 100 хиляди книжни рубли за образование. Наследниците му предлагат с част от парите да се построи училище, носещо неговото име. На 10 юни 1884 г. Сливенския митрополит Серафим полага основния камък на Девическото училище. Завършено е през 1885 г. като четиристайно с една канцелария и е наречено на името на дарителя „Хаджи Мина Пашов“. Това училище се развива през годините и продължава и до днес като Средно училище.

С парите от наследството на Мина Пашов се закупуват две сгради в София. След дълги и продължителни дела Сливенската община получава сградата на булевард „Цар Освободител“ №2 в София. Решено е с лихвите от капитала и наема от сградата да се подпомага училищното дело в Сливен и за издръжка на сливенски младежи, учещи в чужбина. След 9.09.1944 г. управниците на Сливен не предявяват права върху сградата и Столична община я третира повече от 45 г. като своя собственост. След 10.11.1989 г. сливенски патриоти живеещи в София се застъпват за връщане на собствеността на Сливенска община. След дълги и трудни преговори се сключва споразумение в ущърб на сливналии. Сградата е продадена за 2 300 000 дойче марки, а Сливенска община получава само 500 000 лв. С получените пари е изграден общинския пазар в Сливен, а приходите от наеми от него и до днес се използват за стипендии за изявени сливенски деца. През 2006 г. Сливенския общински съвет учредява годишна стипендия на името на Хаджи Мина Пашов.

Днес на общинския пазар в Сливен е поставена скромна плоча, напомняща за жеста на дарителя.

 

Нека пазим спомена за този голям Човек с благодарност!

 

Рубриката „Дарителството в града на 100-те войводи – в миналото и настоящето“ е част от проекта „Дарителството в Сливенския край – Заедно по Пътеките към Доброто“ на ОДФ – Сливен. Подкрепата за Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен“ е осигурена по програма „Развитие на дарителството на местно ниво“ от Сдружение „Платформа АГОРА” и Фондация „Америка за България”. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на ОДФ – Сливен и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България” или нейните партньори.

 На снимките: Хаджи Мина Пашов, СУ"Хаджи Мина Пашов", Кооперативен пазар Сливен