Свят

Седемдесет и първа сесия на Регионалния комитет на СЗО за Европа ще се проведе дистанционно от 13 до 15 септември

Седемдесет и първа сесия на Регионалния комитет на СЗО за Европа ще се проведе дистанционно от 13 до 15 септември

Министрите на здравеопазването и представители на 53 държави от целия Европейски регион на СЗО ще се срещнат дистанционно за 71-вата сесия на Регионалния комитет на СЗО, която ще се проведе от 13 до 15 септември 2021 г.

Регионалният комитет е органът за взимане на решения в Организацията, а това заседание е водещият форум по въпросите на общественото здраве в Европейския регион, на който министрите на здравеопазването се събират всяка година, за да обсъдят и приемат регионални политики, дейности и финансови планове за подобряване на здравето и благосъстоянието на населението.

На това значимо ежегодно събитие ще присъстват Регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Хенри П. Клуге и редица други участници и гости на високо равнище, включително д-р Тедрос Адханом Гебреесус Генерален директор на СЗО, Н. Пр. г-н Еманюел Макрон президент на Франция; Н. Пр. Престолонаследницата на Кралство Дания, Н. Пр. г-н Садир Джапаров президент на Киргизстан, д-р Антъни Фаучи главен медицински съветник на президента на САЩ, както и представители на агенции, фондове и програми на ООН, гражданския сектор, двустранни и многостранни организации и други партньори за развитие.

Българската делегация ще бъде ръководена от Главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, като ще се включат също и директорът и заместник-директорът на Националния център за обществено здраве и анализи – национален партньор на СЗО, и представител на Министерството на външните работи.

Делегатите ще заседават относно напредъка по основните здравни приоритети, за които са необходими действия за посрещане на здравните нужди и очакванията на над 900-те милиона граждани на региона една година след като държавите членки приемат Европейската работна програма 2020–2025 (EPW) – „Обединени действия за по-добро здраве в Европа“.

Конкретните въпроси, които ще бъдат обсъдени и договорени, са: поуки от COVID-19; ускоряване на кампаниите за ваксинация срещу COVID-19; подготовка за следващата пандемия; преоткриване на първичната помощ; инвестиране в психично здраве и социални грижи; определяне на имунизационния дневен ред за 2030 г.; активизиране на противодействието на климатичните промени и въздействието им върху здравето; популяризиране на цифровото здравеoпазване; и устойчиво финансиране на СЗО.

КАКВО:

71-ва сесия на Регионалния комитет на СЗО за Европа. Повече информация може да се намери тук.

КОГА:

13-15 септември 2021 г.

КЪДЕ:

Предавана на живо в страницата на СЗО/Европа в интернет тук: https://streaming.uncity.dk/who/

Отразявана също и в нашите канали в социалните медии:

Twitter: https://twitter.com/WHO_Europe

Facebook: https://www.facebook.com/WHOEurope/

Instagram: https://www.instagram.com/whoeurope/

#RC71CPH

ОСНОВНИ ТЕМИ (всички часове са обявени в централноевропейско часово време):

13 септември 2021 г.

09:00 – 11:00 Встъпителни думи от Нейна светлост Престолонаследницата на Дания, Регионалния директор на СЗО/Европа д-р Ханс Хенри П. Клуге и Генералния директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебреесус.

14:00 – 15:30 Извлечени поуки от COVID-19: подготовка за следващата пандемия, с представяне от д-р Антъни Фаучи, главен медицински съветник на президента на САЩ.

16:00 – 17:00 Общоевропейската комисия за здраве и устойчиво развитие представя своите препоръки, под ръководството на бившия италиански премиер, професор Марио Монти.

14 септември 2021 г.

09:00 – 10:30 Преоткриване на първичната помощ в епохата след COVID-19

13:30 – 15:00 Коалиция за психично здраве: изграждане на икономика на благосъстоянието

Журналистите могат да следят всички сесии на срещата чрез страницата на СЗО/Европа в интернет.