Рубрика "Дарителството в града на 100-те войводи - в миналото и настоящето"

Съвременни дарители на Сливен: Сем. Аспарух и Надежда Панови в памет на д-р Начо Планински

На представянето на книгата заедно с обл.управител и зам.кмета на Сливен.jpg

През 2019 г. и 2020 г. ,в памет на своя именит родственик-д-р Начо Планински, семейство Аспарух и Надежда Панови правят две дарения-паметна плоча и книга за бележития лекар. И двамата не са от Сливен, но Аспарух Панов е със сливенски корени, а съпругата му Надежда – със сливенски дух. Аспарух Панов е бивш депутат в 36-тото НС, първи ръководител на българската парламентарна делегация в Съвета на Европа и вицепрезидент на Либералния интернационал. Паметната плоча на д-р Начо Планински е открита на 17 юли през 2019 г. на входа на административния блок на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен като част от проявите по повод 140 години от създаването на болницата. На 25 февруари 2020 г. в зала „Май“ в град Сливен семейство Панови представят книгата си „Д-р Начо Планински – 1847 - 1895“ на среща с лекари, историци, читалищни дейци, представители на Областна администрация Сливен, на Община Сливен и журналисти.

Книгата за възрожденския лекар, будител на Сливен и строител на нова България също е дарение.“Д-р Планински е навсякъде. Той присъства и в Регионалния исторически музей, и в библиотека „Зора“, и в библиотека „Сава Доброплодни“, и в Държавния архив...“, заяви на срещата Аспарух Панов и благодари на съпругата си, както и на всички институции, оказали съдействие в съставителството. Принос в изданието имат и двете им деца – дъщеря им Надежда и синът Петър. Книгата на семейство Панови съдържа 292 заглавия на различни публикации, като 38 са написани от самия д-р Планински. Материалите са издирени от фондовете на множество институции от Сливен и София, представени са снимки и материали от РИМ „С.Табаков“ в Сливен, където се пази архивът на д-р Планински, от музея в Стара Загора, има публикации от фондовете на Държавен архив в Сливен и София, от архива на БАН и др. Авторите са поместили и материали от своя домашен архив. Издател е агенция "Компас".

Благодарност към авторите за родолюбивото им дело изрази д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Той припомни, че благодарение на д-р Планински сливенската болница е била издигната до една от осемте първостепенни болници в страната.

 През лятото на 2020 г. Държавен архив-Сливен също получава дарение от сем. Надежда и Аспарух Панови. Те предоставят документи за Никола Планински, син на д-р Начо Планиниски - лични документи, кореспонденция и много други.

Д-р Начо Планински е роден на 20 юли 1847 г. в Стара Загора. Учи медицина в Букурещ, където става един от основателите на българското читалище. От 1870 г. е лекар в Стара Загора, където развива и театрална дейност. На следващата година заминава да живее и работи в Сливен. През 1877 г., заедно с още 20 сливенски първенци, е изпратен на заточение в Мала Азия. След Освобождението става околийски лекар в Сливен в продължение на 17 години и втория управител на сливенската болница, създадена през 1879 година. За няколко месеца първи директор е бил д-р Миркович, а след него - д-р Начо Планински, управлявал здравното заведение 16 години /от октомври 1879 г. до смъртта си през 1895 г., когато умира от тиф, заразен от свой пациент/.  

През краткия си живот д-р Начо Планински е вдъхновител и участник в значими събития не само за здравното дело. Той е съратник на Левски и Раковски, деец в борбите за църковна независимост, един от учредителите на първото сливенско дружество на БЧК, което е и първото в България; два пъти е  председател на читалище „Зора“, радетел на народните университети към читалищата и лектор в тях, съосновател на първата печатница в Сливен и един от създателите на първия сливенски вестник „Българско знаме“; народен представител на Областното събрание на Източна Румелия, а сетне – и депутат в Княжество България (и в 3 ВНС и 5 ОНС).

 Източници: По материали от архиви на Областна администрация-Сливен, Община Сливен, МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, Държавен архив-Сливен, НЧ „Зора-1860“. Снимки- Областна администрация, Община Сливен, МБАЛ-Сливен, Държавен архив-Сливен

Снимки 1,2,3 и 4: Аспарух и Надежда Панови от представянето на книгата „Д-р Начо Планински – 1847 - 1895“ в зала "Май"

Сними 5 и 6: Д-р Начо Планински

Снимка 7: Паметната плоча на д-р Начо Планински на входа на административния блок на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен

Снимки 8 и 9: Дарение от семейство Панови за ДА-Сливен

Рубриката „Дарителството в града на 100-те войводи – в миналото и настоящето“ е част от проекта „Дарителството в Сливенския край – Заедно по Пътеките към Доброто“ на ОДФ – Сливен. Подкрепата за Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен“ е осигурена по програма „Развитие на дарителството на местно ниво“ от Сдружение „Платформа АГОРА” и Фондация „Америка за България”. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на ОДФ – Сливен и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България” или нейните партньори.