Свят

Робърт Филипс, професор по политически науки в Американския университет в България: Все още никой не е спечелил

Кадър: БНТ

„Трябва да се извиня от името на американския народ. Изглежда, че отново ще измъчваме целия свят с нашия изборен процес, опитвайки се да разберем кой точно е победил”, казва Робърт Филипс, професор по политически науки в Американския университет в България няколко часа след края на гласуването. В своя анализ на текущите резултати от американските избори той подчертава факта, че всички сценарии все още са възможни.

Що се отнася до изборите за президент, става въпрос за „много поляризиран резултат“, който във всеки случай ще доведе до „най-минималната възможна победа“. Крайните резултати може да се очакват най-рано след 24 часа. Само в „най-лошия сценарий ще се стигне до дългосрочна неяснота“. Това предполага „да изчакаме преброяването в щата Пенсилвания“, което проф. Филипс смята за „малко вероятно, защото би трябвало да имаме някаква яснота дали Байдън или Тръмп е спечелил“. В този сценарий ключовият вот в Пенсилвания „просто ще потвърди онова, което вече е решено в надпреварата преди това“. Интересният момент от неговата прогноза е, че теоретично Джо Байдън „може да загуби и трите ключови щата“, Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания, и „все пак да победи“. Очаква се по-големият брой бюлетини по пощата да допринесе за т.нар. „син превес“, защото хората, които са гласували, са Демократи, по-загрижени за коронавируса.

Проф. Филипс също коментира факта, че Доналд Тръмп вече обяви, че е спечелил изборите. Медиите обаче са били подготвени за това от самия него. Той вече заяви, че ще го направи, още преди началото на изборите. В резултат на това новинарските организации се отнасят към неговото изявление като „необосновано твърдение и насочват хората към реалното преброяване“.

Що се отнася до американския сенат, „големите надежди демократите да вземат Сената по впечатляващ начин“ не се сбъднаха. Проф. Филипс прогнозира, че демократите ще запазят мнозинство в Камарата на представителите, като може би ще загубят едно или две места. Той също така споменава сложната избирателна система в САЩ, където чрез гласуване се осъществяват успоредно и други промени. Една от интересните теми, които се очакват, са различните закони на марихуаната. Използването на марихуана за медицински цели печели одобрение в Южна Дакота и Мисисипи, докато употребата за удоволствие се приема в Ню Джърси, Монтана и Аризона.

„Ако сте приятел на САЩ, най-доброто, което бихте могли да направите в момента, е да оспорвате твърденията, че някой е спечелил, и да се опитате да застанете зад идеята за преброяване на гласовете. В момента хората от цял свят биха помогнали на САЩ най-много с настояването към американската общественост и американските политици да преброят гласовете ”, казва проф. Робърт Филипс.