Сливен

Прокуратурата в Сливен се самосезира по случая с разграбването на бившата белодробна болница в града

Окръжна прокуратура-Сливен

Районна прокуратура – Сливен се самосезира по журналистически материали, в които е посочено, че бившата белодробна болница в града, която е и паметник на културата, се разграбва. По случая е разпредена проверка (на 11.01.2019 г.), тъй като в материалите се съдържат данни за извършено престъпление от общ характер.

Проверката, която е по общия надзор за законност на Районна прокуратура - Сливен, цели да установи статута и състоянието на сградата, застрашена ли е от самосрутване, полага ли собственика дължимите по закон грижи за сградата, осъществяват ли компетентните институции необходимия контрол, застрашава ли сградата живота и здравето на преминаващите граждани, охранява ли се същата и дали е извършено престъпление от общ характер.

Извършването на проверката е възложено на служители от ОД на МВР – Сливен, Община Сливен и РО на ДНСК в града. Тя трябва да бъде приключена в срок от 30 дни.

След приключване на посочения срок резултатите от проверката трябва да бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор, който да предприеме последващи действия.