България

Президентът връчи мандат за съставяне на кабинет на "Има такъв народ"

БНТ

Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на „Има такъв народ“, предаде БНТ.

Минути по-рано стана ясно, че Пламен Николов е номинацията на ИТН за поста министър-председател. В президентството Николов бе придружен от Тошко Йорданов, Филип Станев, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев.

"В резултат на изборите от 11 юли тази година на вас се пада отговорността да получите първия проучвателен мандат. Хората гласуваха за вас с очакването да косолидирате фронта на промяната срещу проваления корупционен модел на властта", каза Радев.

По думите му се трупат твърде много неотложни проблеми, за да допуснат провал. И допълни, че българите очакват техните предложения за кабинет в рамките на установения от Конституцията срок.

За мен е изключителна чест и отговорност - това заяви предложеният за премиер от "Има такъв народ" - Пламен Николов, след като получи проучвателния мандат за съставяне на правителство.

С този акт рулетката се завърта и сега вече говорим за много ясен времеви хоризонт, в който ИТН трябва да опитат да съставят правителство. То трябва да бъде прието от останалите партии в парламента, с които ИТН води разговори през последните дни. Не повече от 7 дни между получаването на мандата и обявяването на реализиран или нереализиран мандат.

На излизане от срещата, която продължи около 50 минути, от "Има такъв народ" повториха, че имат 5 приоритета, които са заявили още в своята предизборна програма. Тошко Йорданов уточни, че много държат на подкрепата на "Демократична България" и на "Изправи се БГ! Ние идваме!". Скоро предстои да разберем и състава на новото правителство.

Пламен Николов не коментира кога е получил предложението да стане премиер, съобщи още БНТ.