Избори

Премиерът Главчев: Осигуряваме максимална прозрачност при подготовката на изборите

2904.jpg

"Максимална прозрачност на всички процеси по подготовката на предстоящите избори е водещ принцип в работата на служебния кабинет", е заявил министър-председателят Димитър Главчев, който днес е присъствал на публичното теглене на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за вота на 9 юни. Това беше съобщено от пресслужбата на Министерски съвет.

 „Поели сме ангажимент за честни избори и ще направим всичко в тази посока“, категоричен е бил премиерът. Главчев е посочил, че крайната цел била да бъде върнато доверието на българските граждани в изборния процес и в машинното гласуване и хората да бъдели сигурни, че гласът им щял да бъде отчетен коректно. Според министър-председателя това било предпоставка за повишаване на изборната активност.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров също е откроил усилията на ръководеното от него ведомство, за да гарантира максимално прозрачен и открит процес по удостоверяване на машините. Министърът специално е подчертал, че в процеса по удостоверяване щели да участват външни за министерството експерти.

За днешното събитие били поканени да присъстват представители на Централната избирателна комисия, на обществения съвет към ЦИК, както и членове на парламентарно представените партии.