Общество

Православната църква почита Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици

Православната църква почита Св. Пантелеймон

Свети Пантелеймон, закрилник на лекарите и акушерките, се почита от Българската православа църква на 27 юли (9 август по стар стил)

Пантелеймон е живял през 3 век и 4 век, роден е като езичник и носел името Пантолеон (от гръцки: "лъв във всичко"). Учил се на медицина при известния за времето си лекар Ефросин и станал придворен лекар. Впоследствие приема християнството и новото си име Пантелеймон ("всемилостив"). Отказал да се кланя на езическите богове, заради което бил съсечен по заповед на Максимиан.

Част от мощите на светията се пазят в руския манастир "Свети Пантелеймон" в Света гора.

Великомъченик Пантелеймон е почитан от Православната и Римокатолическата църква.

Българската православна Църква е определила 27 юли, Денят на успението на Св. Климент Охридски, и за Ден на Светите Седмочисленици.

Свети Седмочисленици е събирателно название за светците, почитани от Българската православна църква като създатели и разпространители на глаголицата и кирилицата.

Те са Кирил, Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Църквата традиционно не включва към тях Константин Преславски, защото не е канонизиран, въпреки че е считан за пряк ученик на Методий. В руската православна църква братята Кирил и Методий се честват отделно, а учениците им се признават за равноапостоли.

На 27 юли имен ден празнуват: Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добромир, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто, Панка.