Свят

Почина филантропът Иван Станчов

ivan-stanchov.m.jpg

Дипломатът и бивш министър на външните работи Иван Станчов е починал тази сутрин в дома си в Шотландия, съобщи семейството му, цитирано от БНТ.

Иван Станчов е роден на 1 април 1929 г. в София. Син е на Иван Станчов и Керълайн Марион Мичел и внук на дипломата и политик Димитър Станчов. През 1946 г. семейството му емигрира в Съединените американски щати. От 1971 г. живее във Великобритания.

Иван Станчов през целия си живот се занимава с благотворителна дейност и не спира да мисли за България. Основава Карин дом преди 25 години с огромното желание за промяна за децата в България и за да спре изоставянето на деца в домовете. Неговата най-голяма мечта беше всяко дете да има шанс за образование и да бъде отглеждано с любов.

През 1991 г. Иван Станчов е назначен за посланик на Република България във Великобритания и за първи български посланик в Република Ирландия.

В периода 1994 – 1995 г. е министър на външните работи в служебното правителство на Ренета Инджова. Носител е на много български и международни награди за дипломатическата си дейност, както и за множеството си благотворителни инициативи.