Рубрика "Дарителството в града на 100-те войводи - в миналото и настоящето"

По стъпките на изграждането на храм „Света Петка“ от стотици миряни и дарители в Сливен

268256249_133684232418944_8974966018233514714_n.jpg

В днешната ни статия ще се опитаме да Ви разкажем с помощта и съгласието на свещеник Йоан Петров за дългия път на изграждане на храм „Света Петка“ в Сливен, за който и до днес стотици миряни даряват в името на Богоугодно дело.

Ровейки се из архивите на председателя на първото настоятелство на храма свещеник Силвестър Янакиев, разбираме, че Общинският съвет в Сливен на заседание на 5 юни 2008 г. е приел решение да се учреди безвъзмездно право на строеж на името на Сливенска митрополия за изграждане на православен храм "Св. Петка".

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий в съслужие със свещеници от Сливен на 16 юни 2008 година - Свети Дух, е извършил ритуал за полагане основен камък на новия православен храм.

Тогава, по първоначалния план, е трябвало храмът да бъде с разгърната застроена площ от 807 кв.м и 19 м височина до купола с голяма камбанария. А проектът е бил направен от доц. д-р арх. Минчо Ненчев, преподавател в Архитектурен факултет, Катедра Градоустройство на УАСГ - София.

До момента, в който е публикувана информацията тогава в svetapetka.sliven.net ,са били събрани 30 000 лева, а строежът на сградата по предварителни сметки е трябвало да струва 680 хил. лева.

Дарения за храма са предоставили: Общински пазари - Сливен 10 000 лева, Радостин Русев от събрани 11500 по повод рождения му ден през 2009. 6500 събрани от волните пожертвувания на голяма група общински съветници през лятото на 2008 година, 2000 от групата общински съветници под ръководството на Радостин Русев. Заравняването на терена и прокарването на път до мястото, определено за строеж на храма е било извършено с помощта на Красимир Цонев, се посочва в информацията.

По данни в местни медии от 2007 г. и изказване на бившия секретар на Сливенска митрополия Вълкан Янев разбираме, че инициативата за изграждане на храма и разработването на проекта е започната от бившия кмет на Сливен Йордан Лечков. Сред първите членове на настоятелството на храма 2007-2011г. са Йордан Лечков, Мария Григорова, Радостин Русев, Весела Цонева, Веселина Райнова и Стоян Марков.

Днес, 14 години по-късно от първата копка през 2008 година, председателят на новото църковно настоятелство от 2021 година свещеник Йоан Петров разказва като свидетел за дългия и нелек път на изграждането на светия храм.

Според Устава в църковното настоятелство участват между 4 и 6 души като трябва да отговарят на определени критерии- да са с добро име в обществото, кръстени в православната вяра, да не са осъждани и други. Към настоящия момент в настоятелството на храма са още Анна Илиева-учителка, Донка Въндева-представител на SDI за Сливен, Стоян Тенев-мирянин към местната църковна общност, Боряна Иванова, която е помощник фармацевт и работи в аптека.

„Няма случайни неща“, каза свещеник Йоан Петров. По времето, когато е била направена първата копка, с което се дава началото на изграждането на храм „Света Петка“, той е бил на стаж в църквата „Света София“ в град Сливен. Председателят е бил определен да бъде свещеник Силвестър Янакиев и по тази линия, Йоан Петров също е присъствал на 16 юни 2008 година за полагане основен камък на православния храм като стажант. Така обясни думите си, че „няма случайни неща“. Според него винаги си идва съответното време, в което трябва да бъде изграден един храм по необходимост.  

„В тази част на Сливен с едни от най- многолюдните квартали-„Дружба“, „Сините камъни“, Българка“, “Младост“, „Стоян Заимов“ и „ Даме Груев“ православен храм няма и това дискриминираше една голяма част от миряните в града така, че тази църква си идва съвсем естествено, за да може да обслужи духовните нужди на хората.“, припомни отецът и добави, че когато се строи храм, се строи всъщност „болница“ или лечебница. Църквата има три функции – богослужебна, просветна като училище и лечебна, с цел изцерение на човешката душа. Хората посещават църквата не само, за да запалят свещ, да изразят своята празничност, но и да излекуват душите си.

През 2008 година, по думите на свещеника, православни християни са изразили желанието си на това място, близо до новата част на град Сливен, да има храм. Предложението идва от покойният вече бизнесмен и общински съветник Радостин Русев, както и другите девет около него. След което се включват почти всички съветници, дарявайки заплатите си като такива. В дарителската кампания вземат участие включително и служители в Община Сливен. Това се случва през втория мандат от управлението на бившия кмет Йордан Лечков. Владиката благославя това начинание и затова бързо са се случили нещата. Тогава, когато са гласували в Общинския съвет на Сливен да се отреди това място за строеж на храм, месец и половина след решението се реализира първата копка. Имало е координация и всички предварителни условия за изграждане на храм. В началото проектът е бил за много по-мащабна църква, но с течение на времето се осъзнава, че той е много трудно изпълним. Размерите са били колкото на „Свети Александър Невски“ в София. Започват корекции в архитектурния план. Първите дарения са от първите инициатори, които изброихме. Има, разбира се, и много незнайни дарители. Из първите са и братя Гочеви. До смъртта на Радостин Русев е нямало основи, а само събрани средства. След кончината му активност проявява неговата съпруга Йорданка Русева. Всичкият бетон, който е вложен в сградата на храма, дарен безвъзмездно, е от вдовицата на Русев. От там нататък братя Гочеви са основните „двигатели“ в строежа му като участват със значителна част със собствени финансови средства. Един от основните големи дарители е Сливенска митрополия, която е активна в изграждането на храма през целия период с минимум над 200 000 лева, като свещеникът не успя да посочи точно колко голяма е била сумата и уточни, че продължава и сега да дава за храм „Света Петка“. Фирма "Биоком Трендафилов" ЕООД е дарила 10 000 лева с цел да се подменят вратите на сградата, защото са се счупили още по време на строителните дейности.

„Има много незнайни хора, които даряват различни суми по 10,50, 100, 500, 800 лева и т.н. Затова аз искам да благодаря на всеки за всяка една стотинка. Много хора си казват „Нямам възможност да даря, освен 50 лева. „Един лев е достатъчно да даде човек, защото ако ти получаваш 800 лева и отделиш за храма 10 лева, колко процента е? И ако например имаш 5 милиона и дариш 1000 лева пак да попитам колко процента е? Кой дава повече? „, каза отчето и припомни приказката за жената, която дарила само две лепти. Бог, който е всезнаещ и всевиждащ казал: „Ето, тази жена дари много повече, отколкото всички останали, защото е дала от своите потребности, а друго е да дадеш от своя излишък“.

Свещеник Йоан Петров заяви, че за първи път вижда такава активност от граждани и нетърпение храм „Света Петка“ да отвори врати, а той е участвал в обновяване на три храма в Сливенски регион- интериора на катедралния храм „Свети Димитър“,  "Св. Цар Борис-Михаил - Покръстител"  в града и „Света Троица“ в село Крушаре. Припомняме, че отецът завари в дарителската сметка на храма 37 000 лева. А кога църквата ще отвори врати тази година зависи от темповете, с които се работи, каза отец Йоан.

Иконостасът, който се изработва от дърво от фирма в Украйна, все още не е готов, но е платен. Свещеникът ни убеди, че той е в процес на завършек. Сградата дотук отвътре е измазана и подготвена за стенопис. Подовото отопление е налице. Чакат по-малко от две седмици доставка на плочки гранитогрес, които ще бъдат положени на пода, след което ще могат да оборудват с иконостаса и цялата налична мебелировка, включително да монтират полилеите, които са купени от Румъния и стоят на склад към настоящия момент.

„По-добре е, че се бавят с доставката на мебелировката и иконостаса, защото предвид големината, преди да поставим гранитогреса, няма къде да ги складираме.“, заяви председателят на църковното настоятелство. За външната част на сградата остава само да облекат със златна ламарина трите купола отзад и да се нанесе цялостната външна мазилка, а ниските температури бавят майсторите, които работят върху екстериора на храма. Иначе камбаните са монтирани. До два месеца уточни свещеникът храмът ще е готов за официално откриване. От настоятелството имат идея веднага след като са готови да започне стенописването. Хора, които имат желание могат да даряват дали за по-голям, дали за по- малък стенопис и по този начин с дарителското участие на миряни ще стане по-истинско. След време нечие дете или внук ще може да казва „Ето, този стенопис е бил направен с дарението на майка ми, дядо ми, баба ми и т.н.“. Иконописецът-зограф от Сливен Живка Иванова Вълкова ще има нелеката  и отговорна задача да изрисува храм „Света Петка“.

Завършекът на святото дело се пада на Община Сливен, която ще се заеме с изграждането на стълбища, плочник в района около църквата. Инициативата за облагородяването на местността около „Света Петка“ от Общината е по предложение на председателят на ОбС- Димитър Митев и зам.-кметът Камен Костов.  

„Участието ми в пълното обновяване на този храм е най-голямото ми предизвикателство. Когато отворим врати идва същинската част. Важно е ние, първите, които сме там, накъде в духовна посока ще насочим нещата. Това, да започнеш да пишеш на първата страница на един храм кой ще остане вовеки, е нещо велико не само за свещеника, но и за всички, които участват. Реално той ще стане част от най-новата история на нашия град. След нас ще дойдат други поколения, но това, което сме положили заедно всички като общественост и православни християни, ще остане вовеки. Затова се радвам, че гражданите са активни, помагат кой с каквото може, защото осъзнават , че изграждането на църквата „Света Петка“ е голяма отговорност пред Бог и пред следващите поколения.“, сподели отец Йоан.

„Няма по-сигурно лечение от православния храм. Църквата действа свръхестествено. Тук имаме Бог, който чрез своята благодат изцерява всеки душевен недъг. В църквата ние я преподаваме чрез молитвите, светите тайнствата и всичко, което вършим. Бог е вездесъщ. Той е навсякъде едновременно, но в църквата е неговото особено присъствие, т.е. ние основно сме в нея заради светата литургия. Човек може да направи всичко вкъщи-да се моли, да води духовен живот, да има икони, но не може да направи света литургия, която не е за сам човек. Светата литургия е основното ядро на духовния живот. Без нея е все едно да строим къщи без основи. Божият храм е особеното присъствие, което човек посещава и чрез всички тайнства, които се извършват, може да получи най-сигурното лечение на своята душа. Трябва да уточним, че и архитектурата на храма не е случайна. Тя има формата на кораб, който ни прекарва през бурното житейско море. В  православната църква виждаме образите на Исус Христос, Пресвета Богородица и всички светии, които ни закрилят и дават много сили.“, обясни за значението на съществуването на църквата свещеник Йоан Петров.

„Вярвам, че в храм „Света Петка“ ще кипи активен духовен живот. Ще просвещаваме и възрастни, и деца. Ще се постараем хората, когато идват да не си тръгват с проблемите, а да бъдем адекватни и с божията помощ да решаваме техните душевни проблеми.“, заяви още отчето.

2022-ра ще бъде годината на завършването и отварянето на врати на храм „Света Петка“ в град Сливен с Божията воля.

 

По публикацията работи

Александра Иванова

Снимки от архивите на първото църковно настоятелство при полагане на основен камък със стария устройствен план(Славея Петрова-пресцентър на Община Сливен) и на второто църковно настоятелство начело с отец Йоан Петров(Йоан Петров)

Рубриката „Дарителството в града на 100-те войводи – в миналото и настоящето“ е част от проекта „Дарителството в Сливенския край – Заедно по Пътеките към Доброто“ на ОДФ – Сливен. Подкрепата за Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен“ е осигурена по програма „Развитие на дарителството на местно ниво“ от Сдружение „Платформа АГОРА” и Фондация „Америка за България”. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на ОДФ – Сливен и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България” или нейните партньори.