Парламентарни избори

Партията "Има такъв народ" ще представи нов проект за кабинет

Снимки: Novinite.bg

Партията "Има такъв народ" /ИТН/ ще представи нов проект за кабинет. Това каза на пресконференция в пресклуба на БТА зам.-председателят на партията Тошко Йорданов. Той уточни, че парламентът е мястото за преговаряне на общи политики. От ИТН препотвърдиха, че няма да приемат подкрепа от ГЕРБ, БСП и ДПС. Йорданов отбеляза, че за тях е по-логично да имат като партньори, в посоката, в която гледат, - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Той посочи, че ако не получат от тях подкрепа за този кабинет, двете формации ще имат пълната свобода, ако мандатът отиде при тях, да се договорят с Карадайъ, с Нинова и с Бойко Борисов.

Заместник-председателят на ИТН не скри, че е изключително учуден, че за "Демократична България" - "Има такъв народ" е по-голям враг от ГЕРБ. "Те за Бойко Борисов напоследък не говорят", констатира Йорданов и попита задочно, защо лидер от една "политическа тройка" твърди, че Николай Василев е от ДПС.

"Умният човек трябва да мисли за това, какви са последствията от това, което казва. Бих искал да знам, кой е врагът на този, който дойде и се изказа, че това е правителство на ДПС. Искам да знам кой му е враг - Слави Трифонов, ИТН или политическият враг са ГЕРБ и ДПС", коментира Йорданов.

Йорданов коментира още, че когато имаш 65 депутати, и с останалите партии - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", също нямат необходимия брой депутати, за да се постигне подкрепа от 121 гласа, е по-добре отговорността да се поеме от ИТН, самостоятелно.

"Дали е правителство на малцинството от една партия, или е коалиционно правителство на малцинството, при всички случаи е правителство на малцинството. Ние решихме да поемем тази отговорност сами", каза Йорданов.

Той и колегата му Филип Станев припомниха, че в предходния 45-ти парламент лидерите на ИМВ, ДБ, ДПС, БСП и ГЕРБ са настоявали ИТН да направи правителство и са обещавали подкрепа още преди да представят правителство. Те не скриха недоумението си от това, което се случва сега, когато са предложили свой вариант за проектокабинет.

"Не мисля, че когато една партия поема отговорност, предлага правителство и съставя програма, трябва някоя друга партия да им одобрява кандидатурите", коментира Йорданов.

Те могат да одобрят програмата и целия кабинет, ако искат, ако не искат, това е тяхно право. Ние, по-скоро, предлагаме мерки, а правителството са изпълнители на тези мерки. Тоест, в парламента, когато покажем следващия състав на Министерски съвет, той отново ще върви с мерки. Не мисля, че трябва да се отказваме от някои от тези мерки, които вече сме казали. Всъщност, депутатите ще трябва да гласуват тези неща да се реализират, или не. Министрите са изпълнители", коментира Йорданов.

Относно реденето на така предложения проектокабинет, Николай Василев, чиято кандидатура бе оттеглена, уточни, че хората в него са били подбрани и излъчени от ръководството на партията ИТН, от Слави Трифонов и от него самия, като кандидат-премиер.

За политическата отговорност Тошко Йорданов коментира, че според закона и Конституцията не е задължително лидерът на спечелилата политическа сила да бъде министър-председател.

От 89-та година живеем в тази форма, спечелилият изборите да става и министър-председател, следствие на което Министерският съвет обективно се превръща в по-важен от парламента, и всеки един министър-председател - каквото си иска абсолютно безконтролно, и последните 11 години с Бойко Борисов бяха очеизваждащо доказателство за това, коментира Йорданов. Отговорността при нас Слави Трифонов си я носи, заявява я публично и, да, ние смятаме, че Министерският съвет са изпълнители и тяхното назначаване, уволняване и подменяне става през парламента, на който гражданите са делегирали доверие, така е по Конституция, констатира зам.-председателят на ИТН.

Филип Станев допълни, че е крайно време в България да се сложи край на т. нар. "лидерщина", "месианство", "човек - спасител"; не е задължително нито по закон, нито по някакво неписано правилно лидерът на партията да оглави Министерския съвет.

Стана известно още, че по време на пресконференцията лидерът на ИТН Слави Трифонов е на работа в телевизията "7/8".

На въпрос на журналист дали американското посолство е участвало "в реденето" на проектокабинета, Станев отговори: "Понеже се опитвате не да задавате съдържателни въпроси, а да оригиналничите, ще ви кажа кой стои зад това правителство - извънземните".

В отговор на въпрос, как гледат на сравнението, че "джипката" е била сменена от "кабеларка", Филип Станев каза: "Джипката падна в дерето, няма я вече джипката, и на нейно място идва демокрацията"./БТА