Рубрика "Дарителството в града на 100-те войводи - в миналото и настоящето"

Параклис „Свети Мина“ в Сливен се нуждае от подкрепа за реставрация на стенописите

Параклис 'Свети Мина'-2020г.Снимка: Наблюдател

Стенописите в параклиса „Свети Мина“ в сливенския квартал „Ново село“ се нуждаят от реставрация, а затова според експерти са необходими между 10 -12 000 лева, с които храмът не разполага. Това заяви за „Наблюдател“ отец Петър Петров от църквата „Света София“, чийто свещеници отслужват литургии всеки четвъртък в параклиса.

„Бяхме обсъждали със зам.-кмета на общината Стоян Марков, да се обърнем за съдействие към Художествената гимназия в Сливен с молба техни четвъртокурсници да освежат храма отвътре, защото стенописите са напукани и избелели“, каза отец Петър.

Параклисът „Свет Мина“ се посещава редовно от миряните от квартала, за да запалят свещ за здраве за живите или за покой за починалите свои близки, но приходите от свещи едва достигат за разходи като ток, вода, дърва за огрев за зимата.

„Правят дарения за храма предимно хора, които живеят в квартала, но не разполагат с много средства. Повечето са пенсионери, безработни, но бизнесмени трудно идват и даряват. Последното направено по-голямо дарение е от преди две години за оградата, очакваме и обещано дарение за санитарен възел, за който има изготвен и дарен проект“, каза още свещеникът.

Отец Петър сравни параклиса „Свети Мина“ с оазис, включително и за децата, защото наоколо почти не са останали площадки, на които да играят. За двора му редовно полага грижи Ваня Щилиянова, така че на всеки посетител да му бъде драго да поседи на беседката и се порадва на чистотата, тишината и спокойствието на святото място.

През 1939 г. по инициатива на хаджи Кортеза Маринкева е изграден малък параклис на името на Св. Велико-мъченик Мина, сочи сливенската история. Атанас Кавръков – иконописец, и синът му Димитър Кавръков – дърворезбар, се заели да го изографисат. Оттогава до 2014-та година за храма не е правено нищо. През 2014 г. екипът на Обществен дарителски фонд Сливен стартира кампания „Място в сърцето“ свързана със събиране на дарения от финансови средства и материали необходими за ремонт и подобряване състоянието на сградата, стенописите и дворното пространство на параклиса „Свети Мина”.

От 2014г. до този момент със събраните финансови средства и материали от дарители и спонсори са обновени входовете, алеите и двора, поставени са нови пейки, ремонтирана е голяма част от оградата и покривната конструкция на сградата, сменена е дограмата , поставена е климатична система и нови осветителни тела. Просторната беседка и пейките в двора, както и ремонта на чешмата е дарение от служители на НОИ в България, като лично на 10.11.2014г. дарението е дадено от тогавашния управител Бисер Петков. На 11 ноември, когато се почита Свети Мина, е професионалният празник на служителите на НОИ. Жители на града и квартал „Ново село“ , както и доброволци от Сливен и служители на голяма фирма от София, също са се включили с доброволен труд за подобряване на състоянието сградата на параклиса и двора, стана ясно още от думите на свещеника.

Важна роля в кампанията за събиране на средства за храма изиграва настоящият зам.-кмет на община Сливен Стоян Марков, който тогава е изпълнителен директор на Обществен дарителски фонд Сливен и църковен настоятел в храм „Света София“.

„Истината е, че г-н Марков много ни е помагал. Продължава да ни помага и сега и никога не пропуска храмовия ни празник на 11 ноември. На тази дата православни християни от целия град идват да се поклонят пред иконата на Свети Мина, който е покровител на семейството“, каза Ваня Щилиянова-жената, с чийто всекидневен труд всичко постигнато дотук за параклиса се поддържа.

„Трябва да се съхранява и пази създаденото от предците ни“, твърди отец Петър Петров.

Той сподели, че по негови наблюдения някои навици и стари порядки като носенето на храна за освещаване в храма и други, са изчезнали в днешно време.

„Параклисът е молитвен дом. Това е неговото предназначение- душеспасението и молитвата. Трябва да си дадем сметка, че нищо не можем да направим без Бог. Абсурдно е да си мислим, че можем нещо да постигнем сами. Вярата ни е сплотявала през годините. Тя ни е правила по-силни и само тя ще ни държи и ще ни съхрани. Има хора, които трупат, трупат през живота си и накрая гледаш-няма ги хората, няма ги и средствата“, добави още свещеникът.

Сметка, на която всеки, който желае, може да дари за параклис „Свети Мина“ :

Клиент: ФОНДАЦИЯ ОБЩЕСТВЕН ДАРИТЕЛСКИ ФОНД

Клон: ПИБ - гр.Сливен

IBAN: BG05FINV91501216594115

BIC/SWIFT: FINVBGSF

Валута: BGN

Основание на превода: За параклиса Свети Мина

или чрез дарителската платформа www.Общността.com .

Текст:

„Наблюдател“

Снимки на Наблюдател от септември 2020 г. и на Обществен дарителски фонд-Сливен от преди 2014 г. и след ремонта на параклис „Свети Мина“