Рубрика "Дарителството в града на 100-те войводи - в миналото и настоящето"

Параклис "Свети Мина" – място в сърцето на сливналии

снимка3.jpg

Изграждането и поддръжката на параклиса"Свети Мина" е пример за дарителството в Сливен  - създаден от дарител и възроден чрез дарителство

 

 История на параклиса

Исторически бележки показват, че през 1936 г. учителят по история в сливенската мъжка гимназия Захари Измирев попада на следи от градеж на църква между кварталите "Ново село" и местността "Хисарлъка" в град Сливен. Заедно със своите ученици от Археологическото дружество започва разкопки и за които градското Читалище "Зора" отделя средства за реставрация.

През 1939 г., по инициатива на хаджи Кортеза Маринкева(от рода Кавръкови) върху откритите останки на старата църква, е изграден малък параклис на името на Св. Великомъченик Мина. Градежът от външната страна е в средновековен стил. Впоследствие стенописите на параклиса са направени от един от известните самоуки сливенски маронгозчии – Атанас Кавръков. Синът му Димитър Кавръков, завършил резбарство в Художествената академия, прави иконостаса на малкия храм. Към параклиса е имало отделна постройка, в която до 50-те години на 20-ти век се е помещавала монахинята Ирина, която се е грижела за святото място.

Параклисът понастоящем е към Сливенска митрополия и се обслужва от свещениците на храм „Света София“, който също е в кв. „Ново село“ на град Сливен.

В края на 2013 година храмът и дворното му място са много занемарени, неподдържани и оставени на разруха. Покривът и фасадата са в окаяно състояние, има много счупени керемиди, изгнили прозорци, дворът и оградата са обрасли в бурени и  виещи храсти и т.н.. Спрени са били редовните служби, които са се водели в параклиса всеки четвъртък от седмицата.

За кампанията „Място в сърцето“

В началото на 2014 година, по инициатива на инж. Стоян Марков – основател и изпълнителен директор на Обществен дарителски фонд Сливен (2012-2016 г.) и бивш член на настоятелството на храм „Света София“, параклисът „Свети Мина“ е включен в Националната кампания "Място в сърцето"(2013-2015), чийто представител на местно ниво е Фонда. Параклисът е номиниран в кампанията и подкрепен от младежи членуващи в Младежка банка Сливен и бивши членове на настоятелството на храм „Света София”. Основната цел на Националната кампания „Място в сърцето“ е набиране на средства за възстановяване на 12 любими места избрани от гражданите в 12 града на България. За град Сливен това място е именно параклиса „Свети Мина“ в сливенския квартал „Ново село“.

Всички необходими средства за ремонта на храма и двора му са събрани по време на дарителския етап на националната кампания, който продължава от април до септември 2014 г.

От месец април 2014 г. екипът на Обществен дарителски фонд Сливен стартира 100- дневна кампания, свързана със събиране на дарения от финансови средства и материали, необходими за ремонт и подобряване състоянието на сградата, стенописите и дворното пространство на параклиса „Свети Мина”. По време на кампанията са организирани редица срещи с дарители, както и инициативи от Фонда за набиране на средства, сред които концерт на състави от читалища и клубове - "Златен Сливен", благотворителна изложба "Сливен преди и сега", Фестивал „Сливен Арт Фест”, Седмица на "Срещи с доброто", инициативата "Сливналии в София 2014", Скоростно изкачване на Халката 2014, благотворително представяне на филм за параклиса - "Мина” и  дарителски търг на картини и фотографии, организирани от Дора Куршумова – Председател на УС на Фонда, художничката Йордана Кунчева и фотографа Йордан Миронски. Мото на 100-дневната кампания е „Търсят се 100 приятели“, които да дарят и участват в ремонта на храм „Свети Мина“ и обновяване на двора и пространството около него.

За популяризиране на кампанията е изработен документален филм, разказващ за историята му. Филмът е представен предпремиерно в Галерия Арт център Седем през м. септември 2014 г. от неговите автори - режисьора Владимир Белов и оператора Петър Попов. Във филма потомци на сливенски родове, заели се да изградят и съхраняват през годините параклиса, разказват за това. На събитието присъстваха също Елеонора Гаджева, национален кординатор на кампанията „Място в сърцето” от ФРГИ и д-р Стефан Маринкев – очен лекар и наследник от рода на хаджи Кортеза Маринкева.

Възстановяването на параклиса в рамките на националната кампания "Място в сърцето" през 2014 г. е резултат от съвместната работа на Обществен дарителски фонд Сливен, Младежка банка Сливен и настоятелството на църквата „Света София“.

За дарителите и доброволците

Сред големите дарители в кампанията са служителите на НОИ в България, чийто професионален празник се чества на 11 ноември - Денят, в който се почита свети великомъченик Мина – закрилник на бедните, на инвалидите, на вдовиците, радетел за семейно благополучие. В навечерието на празника управителят на НОИ Бисер Петков лично е връчил дарението на инж. Стоян Марков и разгледал изграденото с дарените средства.

Не на последно място е доброволния труд и финансова подкрепа на 12 служители от SAP/LAP България начело с родената в Сливен Галина Дянкова. Те са получили своите грамоти и награди на 5 декември 2014г. – Международен ден на доброволеца.

В рамките на кампанията са ремонтирани покрива и фасадата на параклиса, поставени са нови входни врати, сменени са прозорците и външната ограда, ремонтирана е ел.инсталацията и подновени всички осветителните тела вътре и вън, обновена е външната чешма с пейка, изградени са нови алеи и беседка в дворното пространство, поставени са нови пейки, засадени са  храсти, дървета и цветя. Проектът за обновяването на любимото място на жителите на Сливен става с доброволните дарения на много сливналии под формата на финансови средства, строителни материали и безрезервен труд.

След 2015 г. кампанията продължава, като основна цел е довършване на външната ограда, изграждане на санитарен възел  и реставриране на стенописите в параклиса. Мартин Стефанов (фирма Гео Кри ЕООД) дарява материали и труд за довършване на външната ограда от северната страна на двора и направата на нова портална врата. Росен Станев (ТВ Канал 6) и Антон Томчев (Вива ЕООД) осигуряват външно художествено осветление на храма, а Десислава Танева (бивш министър на земеделието) дарява климатична система за отопление на параклиса.

С подкрепата на Кръстинка и Тодор Дечеви (фирма Билдинг ТД АД) е изработен и дарен цялостен технически работен проект за изграждане на сервизна сграда със санитарни възли (мъже, жени и инвалиди). От ВиК Сливен са изградени връзките с градската канализация и за чиста вода на бъдещите санитарни възли.

През септември 2021 г. стартира изграждането на сградата в двора на параклиса. Основни инициатори и двигатели по делото са инж. Стоян Марков- настоящ зам. - кмет на община Сливен и Стефан Щилянов – настоящ общински съветник и директор на „Напоителни системи“ – клон Сливен.

Към месец юни 2022 г. грубият строеж на сградата за санитарните възли е почти готов. Той е изпълнен с подкрепата и даренията на много граждани и фирми. Основните материали и организацията по строителството и изграждането му се осигурява и изпълнява от фирма Монолит ООД, под ръководството на инж. Йордан Йорданов. Част от бетона за строителството е дарен от Георги Стоянов, собственик на “Благоустройствени строежи” ЕООД (БКС). Част от тухлите са дарени от Здравко Костадинов – Тритон ООД. Керемидите за покрива са дарени от Стоян Димов – STD ООД. Основните материалите за дървената конструкция на покрива са заплатени с дарение от сем. Димитрина и Йордан Трендафилови (Биоком-Трендафилов ЕООД). Мартин Стефанов от фирма Гео Кри ЕООД е дарил вратите и прозорците. Косьо Стойчев от фирма Региоплан ЕООД е осигурил 2 осветителни тела с фотоволтаични панели за външно осветяване на двора.

С дарения в изграждането се включват и много граждани и гости на Сливен, които даряват, както в поставената кутия за дарения в параклиса, така и по предоставената банкова сметка на Фонда. След открояващите се дарители с лично дарени средства са Красимир Кръстев от Областен клуб „Спорт в училище Сливен 06“,  инж. Пламен Трифонов(бивш директор на ВиК Сливен), Минко Стефанов – председател на Читалище Зора, Даниел Попов от Ирадеум Трейдинг, Атанас Чанев от Витал ЕООД, Георги Стоев, Живко Минчев, д-р Димитър Павлов, Мария Павлова и много други граждани и гости на Сливен, записани в книгата за дарители на Фонда. С лични дарения в полза на общественото дело се включват също тогаващният Областен управител на Сливенска област Корнелий Желязков(2013-2014г.) и групи от общински съветници от местния парламент в град Сливен.

Община Сливен, с решение на Общински съвет Сливен взето в края на 2021г., също подпомага финансово довършването на санитарните възли и алеите в дворното пространство около обекта.

Има проведени разговори с много други дарители и фирми, които желаят да предоставят безрезервно финансови средства или строителни материали за довършителните дейности, като изграждане на свързваща градинска алея, поставяне на ВиК и електрическата инсталации, на плочки, тоалетни чинии и мивки, материали за боядисване на вътрешни стени и тавани, стенописите в параклиса, бъдещето неделно училище и други. Необходимите средства за материали и труд за довършване на санитарния възел и сервизните помещения са почти събрани.

Инициаторите на кампанията се надяват обектът да бъде завършен за храмовия празник на параклиса - 11 ноември 2022г.

 От пет години за параклиса се грижи Ваня Щилиянова. Той е отворен всеки ден, а в четвъртък там служат свещеници от храма "Света София".

Кампанията продължава

Кампанията „Място в сърцето“ в Сливен продължава и към настоящия момент под наслов „Пътят на вярата“. Събират се средства за възстановяване на стенописите и вътрешността на параклиса. Всеки, който желае да подкрепи кампанията, може да научи повече за нея, като посети Дарителската платформа „Общността“ на ОДФ Сливен – www.Общността.com

 Инициаторите на кампанията имат подкрепата на местните журналисти и медии в усилията си да привлекат повече дарители.

Параклис „Свети Мина“ в Сливен се нуждае от подкрепа за реставрация на стенописите му. (Наблюдател Сливен - 11.09.2020 г.). / https://nabludatel.bg/news/paraklis-sveti-mina-v-sliven-se-nuzhdae-ot-podkrepa-za-resta  /

Параклисът "Свети Мина", създаден от дарителство и възроден от дарители, привлича миряни в Сливен (БТА Сливен - 07.12.2021 г.)./ https://www.youtube.com/watch?v=xmpSZ_IJe9o  /

От Обществен дарителски фонд Сливен, заедно със Сливенска Митрополия и настоятелството на храм „Света София“, имат намерение да бъде създадено неделно училище за духовна просвета до параклиса. Това може да стане след като получат за управление от Областния управител на Сливен необитаемата къща в близост, която някога е била към двора на параклиса.

Инициативният комитет за възстановяване на параклиса се обръща с благодарност и поклон пред всички дарили с отворено сърце и душа средства и доброволен труд за възстановяването, подръжката и съществуването на този параклис за поколенията, за това свято място в сърцата на сливналии.

Сметка, на която всеки, който желае, може да дари за параклис „Свети Мина“ :

Клиент: Фондация обществен дарителски фонд Сливен

Клон: ПИБ - гр.Сливен

IBAN: BG05FINV91501216594115

BIC/SWIFT: FINVBGSF

 Валута: BGN

Основание на превода: За параклиса Свети Мина

или чрез дарителската платформа www.Общността.com .

Снимки:

1 и 2 -снимки на параклис „Свети Мина“ днес 2022г

3 и 4-снимки на  параклиса преди и след ремонта 2014г

5 и 6 - За кампанията „Място в сърцето“

7- колаж от снимки на параклиса от преди и след ремонта 2013/2014 г.

8-снимка благотворителен концерт „Златен Сливен 2014”

9- Представяне на филма „Мина“ – Галерия Арт център Седем 2014г.

10 и 11- снимки дарение Бисер Петков - НОИ България параклиса 2014г.

12 и 13- снимки награди доброволци SAP/LAP България - параклиса 2014г.

14 и 15-снимки от строителството на санитарния възел и параклиса май 2022г.

16- снимка Иванка Щилянова клисарка на параклиса декември 2021г.

17 и 18- снимки стенописи и вътрешност на параклиса декември 2021г

19 и 20- други снимки-преди и сега

Рубриката „Дарителството в града на 100-те войводи – в миналото и настоящето“ е част от проекта „Дарителството в Сливенския край – Заедно по Пътеките към Доброто“ на ОДФ – Сливен. Подкрепата за Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен“ е осигурена по програма „Развитие на дарителството на местно ниво“ от Сдружение „Платформа АГОРА” и Фондация „Америка за България”. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на ОДФ – Сливен и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България” или нейните партньори.