Свят

Олаф Шолц: "Нуждаем се от геополитически, разширен и реформиран ЕС, отворен към бъдещето"

20230509PHT86160_original.png

Германският канцлер O. Шолц дебатира с евродепутатите по време на поредицата "Това е Европа", призовавайки за обединена Европа, способна да се променя, за да си осигури място в утрешния свят

Канцлерът Шолц подчерта, че Европа носи глобална отговорност отвъд своите граници, "защото благосъстоянието на Европа не може да бъде отделено от благосъстоянието на останалия свят". Светът на 21-ви век, каза той, "ще бъде многополюсен, той вече е такъв". Канцлерът Шолц посочи три поуки за ЕС: "Първо, бъдещето на Европа е в нашите ръце. Второ, колкото по-обединена е Европа, толкова по-лесно ще можем да си осигурим добро бъдеще. И трето, не по-малко, а повече отвореност и сътрудничество са на дневен ред".

За да се осигури мястото на Европа в утрешния свят, ЕС трябва да се промени, заяви канцлерът. "Нуждаем се от геополитически ЕС, от разширен и реформиран ЕС и от ЕС, отворен към бъдещето".

По повод на войната на Русия срещу Украйна той заяви, че сега ЕС трябва да определи посоката за възстановяване на Украйна. Просперираща, демократична, европейска Украйна е най-ясното отхвърляне на империалистическата, ревизионистична и незаконна политика на Путин.

В един многополюсен свят страните от глобалния Юг са важни партньори - продължи канцлерът Шолц. Европа трябва да се застъпи за продоволствената сигурност и намаляването на бедността и да спази обещанията си за действия в международен план за опазване на климата и околната среда.

По отношение на разширяването канцлерът заяви, че "една честна политика на разширяване изпълнява обещанията си - на първо място към държавите от Западните Балкани". Той също така обяви, че ще настоява за разширяване на обхвата на вземането на решения с квалифицирано мнозинство за повече решения, свързани с външната политика и данъчното облагане.

Говорейки за миграцията и убежището, той заяви: "Обединени сме от целта за по-добро управление и регулиране на незаконната миграция - без да предаваме нашите ценности". В много части на Европа има нужда от работници от трети страни, продължи той, и ако Европа съчетае редовната имиграция с изискването страните на произход и транзит да приемат връщането на хора, които нямат право на престой в Европа, "всички страни ще спечелят“.

Реакции на членовете на ЕП

В отговор на предложенията на г-н Шолц за реформа на ЕС членовете на ЕП поискаха от европейските лидери смелост, за да поведат ЕС към бъдещето, и призоваха канцлера Шолц да настоява за Конвент преди европейските избори през 2024 г. Няколко евродепутати поискаха продължаване на подкрепата за Украйна в руската агресивна война, докато не бъде осигурен справедлив мир, докато други критикуваха Германия, че оказва закъсняла подкрепа на Украйна, и ЕС, че предоставя повече пари на оръжейната индустрия.

Редица членове на ЕП подчертаха важността на борбата с икономическото въздействие на руската война в Украйна върху европейските граждани, а някои призоваха за ново законодателство, което да гарантира социална справедливост, както и за реформа на пазара на електроенергия в ЕС, която да гарантира справедливи цени. Някои оратори подчертаха значението на екологичния и цифровия преход на Европа и поискаха повече инвестиции в тези области, за да може Европа да играе водеща роля в технологичните пробиви.

Контекст

Това e десетият пленарен дебат от поредицата "Това е Европа", след тези с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел на 19 април, президентът на Литва Гитанас Науседа на 14 март, и дебатите през 2022 г. с министър-председателя на Естония Кая Калас, министър-председателя на Италия Марио Драги, министър-председателя на Ирландия Михал Мартин, министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович, министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателя на Финландия Сана Марин и министър-председателя на Словения Роберт Голоб.