Култура

Официално откриване на Националния фестивал на любителските театри Нова Загора 2023

1 (77).JPG

Традиционният Национален фестивал на любителските театри в Нова Загора за последно посрещна свои участници през 2019 г. Оттогава досега любителите на изкуството на Мелпомена  очакваха да настъпят по-спокойни времена, за да се отвори новозагорската сцена. 2023 г. им донесе тази радост. В началото на юни театралната зала отново се оживи, а организаторите – Община Нова Загора и НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“ получиха толкова много заявки за участие, че фестивалните дни прераснаха от три на четири. От 6 до 9 юни в града ни седемнадесет театрални колектива ще ни радват с представянето си на Националния фестивал на любителските театри Нова Загора 2023 г. Официалното му откриване на 6 юни вечерта привлече ентусиазирана публика в театралния салон на читалището. Водещите събудиха сцената с емоционални стихове и я предоставиха на домакина – кмета на Община Нова Загора Галя Захариева.

„Искам да кажа и аз „Добре дошли!“ от свое име и от името на Община Нова Загора на всички гости на нашия град. На седемнадесетте състава от различни места на България, които ще посетят нашия град и ще ни радват с изкуството си, на всички нас, които обичаме като публика да се наслаждаваме на театъра, пожелавам приятни моменти и интересни срещи с невероятните самодейци, които ще се изявят на нашата сцена! Надявам се  да успяваме да поддържаме жива традицията на фестивала и да я обогатяваме.“ Г-жа Захариева откри Националния фестивал на любителските театри  и пожела „Незабравими празнични театрални дни!“

Журито на тринадесетото издание на фестивала е председателствано от  Наташа Колевска- Куртева – доскоро драматург в Театъра на армията  гр. София. Нейни колеги са Светла Бенева - театровед и  Георги Ножделов, актьор в Драматичен театър „Гео Милев”, гр. Стара Загора.

През първия фестивален ден те имаха задачата да оценят първите постановки: „Мечка и предложение” по Антон Павлович Чехов, представена от Театрална работилница „Феникс“ при НЧ „Просвета - 1911” – гр. Гълъбово с режисьор Петър Тосков; „Женитба” по Николай Василиевич Гогол, пресъздадена от Театрален колектив  „Нишан” при ОНЧ „Будилник-1898“ – гр. Ракитово, с режисьор Гаро Ашикян и  „Сако от велур” по Станислав Стратиев,   режисирано от Ивелин Керанов и в изпълнение на Общински театър „Ангел Колев” при ОЦК „Нончо Воденичаров“ – гр. Раднево.

След тържественото откриване публика и гости имаха удоволствието да се насладят на комедията на Дарио Фо „Няма да платим, няма да платим!” и играта на талантливите любители актьори от читалищния театър на читалището домакин „Диньо П. Сивков – 1870“ под режисурата на Стефан Делев.