Избори за президент и народни представители

Най-важните избори в последните 12 години от 2009 г.

246018899_4272944906088598_3379242161414530815_n (1).jpg
Разглеждайки развитието на България в демократичния и период от 1989 година , ясно се очертават няколко периода на развитие ,отделени и обособени от управлението на различни политически сили , както и от различни Министър -Председатели .
 Първият период е от 1989 година до 1997 година ,в който има няколко под периода . Това е периода, характеризиращ се с хаотичното преобразуване на България от планова към пазарна икономика, защото в политическите сили нямаше единомислие как да се развива дуржавата. Период ,характеризиращ се със загуба на пазарите на изток ,без да са изградени пазари на запад , разграждане на земеделските производствени единици , безработица , инфлация , обедняване , появата на организираната престъпност и корупцията . Министър- председатели са Луканов , Беров , Филип Димитров и Виденов .
 Вторият период е от 1997 г. до 2009 г.Той се характеризира с приемането на валутния борд, спиране на инфлацията , приватизацията на основните производствени фондове в България , повишаване на доходите , приемането на България в НАТО и ЕС . Същевременно периода се свързва с развитието на контрабандата и корупцията във всички сфери на обществения ни живот . Недостатъците на структурирането на властите започват да се забелязват , както и слабостите в съдебната система . Българите разбраха ,че въпреки ,че сме членове на НАТО и най -вече на ЕС , престъпността не намалява , съдебната система не е заработила по- добре , корупцията по- скоро се увеличава, и то по високите етажи на властта . Миграцията продължава с високи темпове . България не само не започна да настига икономически западните демокрации , но и започна да изостава.През този период министър-председатели са Иван Костов , Симеон Сакс Кобурготски , Сергей Станишев .
 
Третия период е от 2009 година до 2021 година и се характеризира с доминацията на ПП ГЕРБ във всички власти в България . Най- вече, защото ГЕРБ дойде с основното обещание да се справи с корупцията и да реформира съдебната система . И наистина в първото правителство на Б. Борисов имаше усилия или поне впечатления за усилия в тази посока и ГЕРБ се ползваше с голяма обществена подкрепа в тези си намерения. За съжаление се оказа ,че борбата с престъпността и най -вече с корупцията, не се е водила с цел постигане на дългосрочни резултати . Оказа се, че е използвано несъвършенството на държавното ни устройство, за да се концентрира цялата власт в едни ръце и бих казала , да се концентрира и корупцията . Постепенно за тези 12 години, в България се създаде НЕ демократична структура на властта ,характерна за западните демокрации ,а авторитарна власт, характерна за неразвитите общества. Трябва да подчертаем ,че основната причина е в несъвършенствата и слабостите на държавното ни устройство ,заложено в Конституцията .
Постепенно България започна да заема последни места по всички международни класации ,изоставаща дори и от съседна Румъния.
 
След 30 години демократичен преход ,проблемите на страната ни през 2021 година изглеждат същите или дори по -големи от 1991 или 1997 година .
Основните ни проблеми към момента са :
1. Демографски срив .
2. Централизирана авторитарна система за управление с обезличени независими държавни органи , със силни елементи на корупция .
3. Слабости в съдебна система .
4. Слабости в здравеопазването.
5. Слабости в образованието на всички нива .
6. Неефективно и несамостоятелно местно самоуправление .
7. Нужда от промяна в избирателната система .
 Към така изброените големи проблеми в България , се наслагват и проблеми и предизвикателства , появили се за ЕС и света , като :
- Корона вируса и кризите произтичащи от него .
- Зелената сделка и нужда от цялостна трансформация на енергетиката ни .
- Друг не малък проблем е задаващата се световна инфлация , която ще засегне и България .
 В момента, пред предстоящите парламентарни избори на 14.11-2021 г ,България е пред нов етап в развитието си . От всички нас зависи какъв ще е този етап .
Дали ще е по- добър от досегашните ни стадии на развитие от 1989 година до сега , дали ще е същият или по -лош . И трите варианта са възможни.
Всичко е в ръцете на избирателите , политическите партии ,ръководствата и лидерите на партиите .
Затова се опитах да обясня ,че предстоящите избори са исторически . Всеки ,който е заинтересован за развитието на България и за средата на живот на себе си и близките му хора, трябва да гласува . И то да гласува за политическа партия ,която е за модернизация и развитие на България , чрез ясна програма за справяне с предизвикателствата пред нас .
БСП ,като първа политическа сила с конкретен проекто -документ за реформи във всички обществено-икономически и социални сфери,през първите 100 дни от предстоящите промени, ще поеме отговорността за обединяване на останалите политически сили, които са готови и искат промяна.
В следващи статии ,ще се опитам да обясня програмата и позицията на БСП за развитие и модернизация на България.
#БСПзаБългария- #Номер33
Д-р Събина Петканска-Вълева -#Номер102
Купуването и продаването на гласове е престъпление!