Общество

На 20 юли почитаме Свети пророк Илия

Стенопис от Рилския манастир, изобразяващ Св. Пророк Илия в огнена колесница и пред пещерата

Свети пророк Илия е единственият човек, възнесен жив на небето

На 20 юли Българската православна църква отбелязва празника на Св. пророк Илия. На този ден се чества и Илинденско-Преображенското въстание в България. От стари времена върви поверието, че на този ден морето взима жертви и че не трябва да се работи, за да не се разсърди Господарят на летните стихии, гръмотевици и градушки, за какъвто народът смята пророк Илия.

Някъде правят на този ден и курбани за здраве. Така рамо до рамо вървят религиозни и езически схващания - противоречиви като многото писания за светията.

Свети Илия е роден през 9 век пр. Хр. в Древен Израел. За него е писано много както в Стария и в Новия завет, така и в Талмуда и Корана. Почитан е и от юдеи, и от християни, и от мюсюлмани, и от бахаи, от свидетели на Йехова, от мормони и др. С две думи, той е един от най-почитаните светии в света.

Времето, в което се ражда пророкът, е смутно. През 9 век пр.н.е. обединеното царство на Давид и Соломон се разделило на две царства - северно (Израел) и южно (Юдея). Йерусалим, центърът на еврейския религиозен и политически живот, е в границите на Юдея.

За да се откъсне израелската религия от контрола на Храмовите свещеници, строителството на храмове посветени на езическия бог Ваал /др. Велзевул/ - езическо финикийско божество на дъжда, гръмотевицата, светкавицата и росата, било разрешено, и дори поощрявано.

Служенето на този демон се изразявало в човешки жертвоприношения, включително и на деца. Строяли се много храмове и жертвеници в Израел.

Това възмущавало пророците на Яхве, които строго се придържали към Мойсеевите закони. Сватбата на сина на Соломон - Ахаав с принцеса Йезавел била пагубна, защото тя дошла в Израел не само като булка за династичен брак, но и като жрица на Ваал, и поощрявала идолопоклонството.

Според написаното в свещените книги, пророк Илия се появява, за да върне еврейския народ към Истинския Бог. С тайното име на Бог - ЯХВЕ, което се превежда като "Аз бях, съм и ще бъда", пророк Илия призовава Ваал на двубой.

Веднъж цар Ахаав и Илия се скарали така жестоко, че царят го нарекъл "свой враг", а Илия му отвърнал, че Господ ще го накаже за злите му деяния и изрекъл пророчество - че цялата държава ще отхвърли властта му и кучета ще разкъсат жена му Йезавел. Ахаав се разярил, и Илия трябвало да избяга от Израел.

Скрил се при потока Херит, източно от Йордан, където бил хранен от врани. Потокът пресъхнал и Господ го изпратил в Сарепта Сидонска при една вдовица, която се погрижила за него, въпреки че тя и болният й син гладували. Когато синът й починал, Илия се помолил на Господ да го върне, и той отново оживял.

След две години на глад и суша, Бог казал на Илия да се върне при цар Ахаав и да обяви края на сушата. Йезавел, разгневена от заповедта на Илия да се избият всички нейни жреци, заплашила да го убие.

Пророкът избягал в Юдея, после продължил през пустинята и бил толкова уморен, че помолил Бог да го убие. После заспал. Събудил го ангел, който му казал да стане и да яде. Станал Илия, и що да види - насред пустинята до главата му имало пита и стомна с вода.

После пътувал 40 дни и 40 нощи до планината Хорив и като стигнал се подслонил в една пещера. Бог го попитал:

"Какво правиш тук, Илия? Излез от пещерата и се яви пред Мен!" Тъкмо понечил да излезе, и задухал силен вятър, земята се разтресла, огън се разгорял пред очите му.

И пак чул гласът Господен: "Какво правиш тук, Илия?" Илия казал на Бог, че страда, задето е толкова грешен светът. Бог го изпратил в Дамаск да помаже Азаил за цар на Сирия, Ииуй за цар на Израел и Елисей за негов заместник.

Много е интересно описанието на възнасянето на Илия: Илия и ученикът му Елисей отишли до брега на река Йордан, а от другата страна на реката стояли 50 пророчески ученика. Илия взел кожуха си, сгънал го, ударил с него водата, тя се разделила и двамата с Елисей преминали по сухо.

Изведнъж се появила огнена колесница с огнени коне, и отнесла Илия с вихрушка на Небето.

В Новия завет се разказва, че когато Исус Христос и Йоан Кръстител започнали да проповядват, някои юдеи ги мислели за завърналия се от небето Илия. За християните Йоан Кръстител е продължител на делото на пророк Илия. Дори е написано, че Св. пророк Илия и Мойсей се явили на Сина Божи в Деня на Преображението.

В Евангелието се казва, че Христос бил чут да вика на помощ Св. Илия, когато бил разпнат на Кръста?...

В последната книга на Библията - "Откровение на Свети Йоан Богослов", за Св. Илия се казва, че той ще бъде единият от двамата пророци, които Бог ще прати преди края на света, за да изобличат Антихриста.

Най-любопитното от всичко написано за Илия е това, че той е единственият човек, който не е умирал физически, а е взет жив на небето. Хилядолетия преди него има само още един човек със същата участ - древният пророк Енох. Според богослови, той е вторият пророк, който ще бъде пратен на земята за битката с Антихриста.

Едва тогава Илия и Енох щели да умрат с мъченическа смърт. Три дни телата им щели да лежат непогребани, докато целият свят ще ликува!...Вероятно затова наричат пророк Илия още "утешител на умиращия свят".

Еми МАРИЯНСКА, Импресио.дир.бг