Общество

На 2 юни отбелязваме 147 години от гибелта на Христо Ботев

1.jfif

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...“

(Из „Хаджи Димитър“)

На 2 юни цяла България отбелязва 147 години от героичната смърт на Христо Ботев и саможертвата на хилядите, дали живота си за свободата на България.

За да отдадат заслужена почит пред подвига на всички знайни и незнайни воини, кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и нейния екип, председателят на ОбС Нова Загора – Нейчо Минчев, служители на Общинска администрация, директорът на Исторически музей Нова Загора – Генчо Димитров, Веска Вълчева – секретар на МКБППМН, ръководството на СУ „Христо Ботев“ и много граждани се събраха в двора на най-старата гимназия в града.

Честването на паметната дата започна с поетичен рецитал на ученици, посветен на делото на Ботев – велик поет, публицист и революционер.

Пламенните слова на Генчо Димитров и Димитър Митев – директор на Драматичен театър „Гео Милев“, гр. Стара Загора, отекваха в сърцата на присъстващите, смирено свеждайки глава пред бюст-паметника на радетеля за свобода.

След тържествен водосвет, започна и поднасянето на венци и цветя в знак на признателност пред святото дело на хората, загинали в името на родината.