Свят

Международен ден на сестринството: героите по болничните стаи

Флорънс Найтингейл – жената, която показа силата на медицинската грижа

12 май е Международния ден на сестринството – празникът, възникнал, за да ни напомня безценната работа на нашите герои по болничните стаи. Днес те са ангажирани в борбата срещу коронавируса, но ежедневно те стоят до всички болни, за опазване на публичното здраве. Като им благодарим, нека припомним историята на това честване, лицата на нашите медицински работници, последните инициативи на солидарност.

Международният ден на сестринството се отбелязва всяка година на 12 май, рождената дата на Флорънс Найтингейл (1820 - 1910) – първата жена, която поставя основите на съвременното сестринство, като го прави наука.

Но коя е Флорънс Найтингейл?

Родена е във Флоренция на 12 май 1980 г., в британско буржоазно семейство. Изявена християнка, през 1845 г. съобщава на семейството си, че желае да се посвети на грижата за болните. Семейството й не е съгласно, тъй като на времето професията на медицинската сестра не е била уважавана. Въпреки това, Найтингейл поема по пътя на тази професия. И още през 1844 г. обявява необходимостта от подобрение на медицинското обслужване в амбулаториите.

През 1850 г. отива в Дюселдорф, където работи в болница на дякониси лутеранки и е силно впечатлена от качеството на грижите за пациентите. След това, през годините на Кримската война, Найтингейл отива като доброволка да лекува ранените. Там започват да я наричат „Дамата с лампата“ (The Lady with the Lamp), тъй ката тя с лампа навестявала болните в лазарета през нощта да види как са.

По време на войната Найтингейл успява да събере чрез подписка голяма сума пари, с които през 1860 г. организира първото в света училище за милосърдни сестри при болницата „Свети Тома“ в Лондон.

Най-важната й публикация е „Бележки върху работата на медицинските сестри“ (1860): този наръчник от няколко страници и досега се счита за въведение в професията на сестринството.

В България на този ден празнуват всички специалисти по здравни грижи – медицински сестри, лаборанти, фелдшери, рехабилитатори и акушери.