Любопитно

Как ще изглеждат мобилните телефони?

pexels-tyler-lastovich-699122.jpg

Как ще изглежда смартфонът след 10 години?Най-вероятният отговор е един от двата варианта: или е напълно непознат, или е разочароващо предсказуем. Неговата история започва с технологичния бум и продължава с постоянното разширяване на функционалности, като достъп до интернет и различни опции. После продължава с надцакване с отделни компоненти като мегапиксели на камерите, рамер на дисплея или дори дизайн. През 2033 година навярно изобщо няма да има нужда да държим устройство в ръцете си, ще е достатъчно да погледнем импланта в китката си или дори в очния нерв. Разбира се, ако подобен сценарий ви се струва фантастика, поне можем да сме сигурни, че ни чакат модели, невероятни по външен вид и дизайн.

Може би ще имат дисплей и корпус, но това горе долу е единственото, което ще ги свързва с настоящото. Със сигурност екраните ще са в пъти по-ярки, триизмерни и еластични. Никак няма да е учудващо, ако смартфоните на бъдещето ще се носят на китките, подобно на екзотично бижу. Ако сте любители на еволюцията, а не на революцията, можете да очаквате постепенно изтъняване на корпуса, неговото олекотяване и запазване на изображения с качество, което едва ли можем да си представим.

Колкото до процесори и рам памет, мегабайтите ще са твърдо в миналото. Транферът на данни ще е в реално време и със сигурност можем да забравим за думи като даунлоуд. Зареждането може би ще бъде безжично и ще отпадне нуждата да търсим контакти или кабели за зареждане.

Чиповете в утрешните мобилни телефони ще са много повече от възможност за откриване близки устройства или отключване на гаражната автоматизирана врата, например. Какво още може да се отключва с тях в бъдеще е въпрос на предположения, но със сигурност функционалностите им ще са толкова естествена част от ежедневието, че отдавна няма да са новина. По-скоро можем да очакваме нови дизайни и дори моди. Никак няма да е учудващо, ако след десет години се говори за сезонни прет-а -порте на смартфони. Ако не знаете, има професия футуролози или футуристи, които се занимават с можелидане на бъдещето. Е, според част от тях, екраните на утрешните телефони ще се проектират върху отворената ни длан или между пръстите.

Колкото до 5G мрежите, след десет години ни чака мрежа, поне от седма или осма степен. 8G по всяка вероятност ще представлява честотна лента, имплантирана в нашите мозъци. Комуникациите ще стават абсолютно безшумни, защото ще се осъществяват в мозъчните центрове. 

Ако в миналото основният начин за употреба на мобилния телефон беше чрез физическа клавиатура, еволюцията на устройствата рози сензорния екран, който ползваме и в момента. Някои от услугите са достъпни дори са гласово набиране. Следващо ниво? Нищо чудно това е чрез мозъчна команда. Технологиите за управления на физически обекти с мисловна дейност не са чак толкова голяма фантастика. Така че ще е напълно нормално да изпращаме текстови съобщения, да правим настройки на телефона или да "съберем" няколко клипа в цял филм без никаква външна проява. Това вече ще бъде истинската революция, защото се очакват коренни промени в интерфейса, дизайна и цялостното функциониране на смартфоните. Излишни ще стават нуждата от докосване на екрана, правене на настройки за снимане или звук.

Все още сме далеч, далеч от  това, нещо подобно да се превърне в реалност, но учените напредват в тази област. Учените от MIT също работят върху нещо подобно с устройство, наречено AlterEgo, което позволява на потребителите да разговарят с машини само с мислите си. Проектът се разработва от известно време и резултати се очакват скоро. 

Бъдещето на мобилните телефони е повече от вълнуващо!