Избори

Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб. (видео)

EE24-GTV-body.jpg

Европейският парламент започва институционална комуникационна кампания, за да насърчи европейските граждани да гласуват.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват на европейските избори. За да подчертае важността на гласуването и опазването на демокрацията, Европейският парламент стартира комуникационна кампания под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

В центъра на кампанията е 4-минутният документален филм „Използвай гласа си“, който представя разказите на възрастни европейци за личните им преживявания от повратни моменти в историята на Европа и техните послания за демокрация към поколенията, които идват след тях.

Участниците в документалния филм са възрастни европейци от 10 държави членки на Европейския съюз. Те са хора, които са живели достатъчно дълго, за да видят как светът се променя фундаментално. Изпитали са силата на демокрацията, повлияла върху живота им - или защото са живели без нея в даден момент, или защото са изпитали нейната крехкост по различни начини.
„Днес демокрацията в Европейския съюз е по-важна от всякога. Вашият глас ще определи посоката на Европа през следващите пет години. Тя ще реши в каква Европа искаме да живеем“, заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. „Не позволявайте на никого да избира вместо вас, гласувайте на 6—9 юни 2024 г. Всеки глас е от значение“.

Колективна отговорност

Европейският съюз е изправен пред непрекъснато променящи се предизвикателства. С наближаването на изборите през юни 2024 г. Европейският парламент потвърждава отново ангажимента си за насърчаване на диалога, единството и активното гражданско поведение. Посланието „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб" напомня категорично, че демокрацията е ценно наследство, което трябва да бъде съхранявано и защитавано от всички.

„Демокрацията е колективна отговорност – не към политическа идея или конкретна кауза, а един към друг“, заяви говорителят на Европейския парламент Жаума Дук. „Европейската демокрация ни обединява по-силно, отколкото си мислим: отвъд националните граници, политическите пристрастия и поколенията. В поляризираните времена, в които живеем, това лесно може да бъде забравено и нашата кампания си поставя за задача да напомни за това, което ни обединява.“

В Европейския съюз демокрацията може да ни изглежда очевидна днес. Но това не винаги е било така. Не толкова отдавна милиони европейци преживяха времена, в които не можеха да гласуват или дори да говорят свободно, когато животът им може да бъде в опасност просто защото са различни, защото имат различни вярвания или защото искат различен живот.

Увеличава се интересът към европейските избори

На европейските избори през 2019 г. са гласували повече от половината от отговарящите на условията гласоподаватели (50,6%). Проучването на Евробарометър от пролетта на 2024 г., което обхвана над 26 000 респонденти във всички държави – членки на ЕС, показа, че 60% от европейците се интересуват от изборите на 6—9 юни 2024 г., което е с единадесет пункта повече, отколкото през пролетта на 2019 г. (три месеца преди предишните европейски избори). Освен това 71% казват, че е вероятно да гласуват – отново с 10 процентни пункта повече от предния път.

Констатациите показват също така, че четирима от всеки петима европейци са съгласни, че „гласуването е важно, за да се запази демокрацията силна“ (81%) и че „гласуването е важно, за да се гарантира по-добро бъдеще за следващите поколения“ (84%). Осем от всеки десет европейци (81%) смятат, че гласуването е още по-важно предвид настоящата геополитическа ситуация.

Филмът „Използвай гласа си“ и девет по-кратки версии за телевизията, киното, радиото и социалните мрежи ще бъдат пуснати във всички държави членки на 29 април 2024 г.


Допълнителна информация

Какво представлява документалният филм?

Пакетът от видеоклипове с концепцията „предай нататък“ е централната част на кампанията на Европейския парламент за повишаване на осведомеността за европейските избори през 2024 г.

Разработен от рекламната агенция &Co от Дания и режисиран от датския режисьор Мете Карла, 4-минутният документален филм събира възрастни хора от цяла Европа заедно с по-млад член на семейството или приятел, като им предоставя платформа да предадат своите лични послания за демокрацията на по-младите поколения.

Общо 54 души взеха участие в документалния филм: един по-възрастен и един по-млад придружител - в повечето случаи внук или внучка - от всяка държава - членка на ЕС. Отправната точка при избора на участниците бяха личните истории на възрастните хора, които след това можеха да изберат кого да доведат като придружител за снимките.

От всичките 54 души за участие в основния филм бяха избрани участниците от Финландия, Чехия, Германия, Испания, Франция, Латвия, Италия, Холандия, Полша и Румъния.
Снимките се състояха в Копенхаген, Дания, на 17 и 18 януари 2024 г.

Филмът е със субтитри и дублаж на всички 24 официални езика на ЕС, както и на някои регионални езици. Изработени са общо 33 езикови версии, включително на турски език.

Полезни линкове

Видео: Използвай гласа си или друг ще реши вместо теб
Евробарометър
Медиен пакет за Европейските избори
Уебсайт за европейските избори

www.youtube.com/watchv=tMieWhQLq1U&ab_channel=%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B2%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F