Култура

Изложба: „Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“

2024-07-10-fake-for-real.jpg

От 16 юли до 20 октомври Домът на европейската история към Европейския парламент гостува на Националния етнографски музей с пътуваща изложба за фалшификациите и измамите.

От 16 юли до 20 октомври Домът на европейската история към Европейския парламент в Брюксел и Националния етнографски музей в София организират изложба „Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“, която може да бъде посетена в залите на Националния етнографски музей на пл. „Княз Александър I“, No 1 (сградата на Националната галерия - Двореца).

Официалното откриване на изложбата ще се проведе на 16 юли, вторник, 2024 г., от 18.00 ч. в Националния етнографски музей в София с участието на представители на Дома на европейската история, Националния етнографски музей, БАН, членове на европейския парламент и представителни на местните власти и дипломатическия корпус.

Историята на човечеството е изпълнена с безброй примери за лъжи, замаскирани като истина. В хода на вековете – при война, в политиката, икономиката и в други сфери на човешката дейност – фалшифицирането и измамата се използват от своите създатели за постигането на желани цели. Старателно подготвени, тези фалшификации прикриват фактите в лабиринт от полуистини и пълни измислици. За да стигне до истината, човек трябва да следва нишката до сърцевината на лабиринта, като по пътя си открива и разобличава всяка лъжа.

Изложбата, чието оригинално заглавие е Fake (f)or Real”, изследва именно подобен род теми като представя различни фалшификации в исторически контекст. Важно място в нея заемат обстоятелствата, обясняващи причините, интересите и мотивите, които са били влагани за създаването на тези фалшификации.  Обърнато е внимание и на влиянието, което те са оказали върху очакванията, ценностите и вярванията на хората и как в последствие са били развенчавани.

Експозицията „Истина или лъжа“ разглежда хронологично шест теми: Власт и молитви, Опознаване на света, Обединяване и разединяване, Борба с войната, Фалшификати и богатства, Епоха на „постистината“. Разказаните истории са подкрепени с множество примери и визуализирани чрез артефакти, голяма част от които са от колекцията на Дома на европейската история. Изложбата включва повече от 100 обекта – произведения на изкуството, фотографии, документи и карти, съдържащи въображаеми територии, описания на магии, подправени биографии на християнски светци, фалшифицирани произведения на изкуство и потребителски стоки. Експозицията предлага и интерактивни пространства, в които посетителите, чрез игри и видео материали, могат да влязат в амплоато на проверяващи фактите, сблъсквайки се с трудната задача – да разберат кое е истина и кое лъжа; какво може да бъде публикувано и какво не.

Допълнителна информация

Дом на европейската история към Европейския парламент, Брюксел

Основната задача на Дома на европейската история е интерпретирането и представянето на европейската история в различни перспективи. Мисията, която институцията следва, е по-доброто разбиране на европейската история, стимулирането обмена на идеи и поставянето под въпрос на широкопопулярни схващания и тяхната истинност. Музеят е разположен в сърцето на Европейския квартал в Брюксел и е открит през май 2017 г.

Постоянната експозиция на музея предоставя на посетителите възможност да вникнат във времето на XIX и XX век и очертава еволюцията на европейската интеграция за периода. Ежегодно музеят създава тематични временни експозиции, какъвто е случаят с „Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“, която в момента е представяна в редица европейски градове.

Национален етнографски музей

Националният етнографски музей събира, изследва, презентира предмети и истории от бита и културата в миналото и настоящето. Музеят се стреми да съхранява паметта за живота на хората, населявали българските земи; да представя непознати области от живота в миналото и настоящето; да документира и представя историите на отделни предмети от колекциите; да провокира дебат чрез експозициите и да осигурява преживяване и възможност за образование на своите посетители. Така той има амбицията да бъде музей на хората и за хората, музей за връзките между природата и цивилизацията, между българската и другите култури.

Музеят е част от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН - национален център за етноложки, фолклористични, културно-антроположки и музеоложки изследвания.