Култура

Художествена галерия "Димитър Добрович"- Сливен кани на изложба посветена на 100 години от рождението на Генко Генков

=_UTF-8_Q_=E2=84=96_1035.jpg

Художествена галерия "Димитър Добрович" има удоволствието да Ви покани на изложба посветена на 100 години от рождението на Генко Генков. Изложбата ще бъде открита на 30 ноември, четвъртък от 17.30 часа в "Узунова къща". Заповядайте!

По повод 100 години от рождението на художника екипът на Сливенската галерия организира гостуването на представителната ретроспективна изложба, подготвена от СГХГ.  Експозицията в „Узунова къща“ дава възможност за среща с разнообразни аспекти от  творчеството на Генко Генков.

Тя представя творби на живописеца, създадени в периода от 1949 до 2005 г. Създал огромно количество картини с маслени бои върху платно и фазер, и творби на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, с различни похвати и техники, за да придаде контраст и сила на цвета. Експериментира в областта на графиката и рядко в скулптурата, но маслената живопис остава неговата основна цел в изкуството. Живописта му още от ранните години постоянно еволюира и се променя като колорит, форми и сила.

Генко Генков рисува много малко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на личности, които са го впечатлили. Често се вглежда в себе си през годините, за да ни остави различни автопортрети. Безбройни в неговото творчество са пейзажите, които са не толкова реалистични, колкото визионерски – понякога здраво конструирани, друг път яростно експресивни, и не рядко меланхолични, сътворени и с най-разпознаваемата огнена палитрата и с деликатни цветови съчетания.