Общество

Христо Батинков: Големият успех на сливенската езикова гимназия не бива да остане в сянка

Христо Батинков: Големият успех на сливенската езикова гимназия не бива да остане в сянка

Отборът по Реч и Дебати на ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, град Сливен, наскоро се завърна от финалния национален кръг на Фондация BEST, (оценяване степента на владеене на английски език), провел се в столицата. За шести пореден път нашите момичета и момчета заеха първо място!

Интересът ми към изявата беше и личен, моят внук тази година е участник в отбора. И аз съм му много благодарен, защото в рамките на по-малко от 2 години той успя да се адаптира както в живота в България, така и в училището. Неслучайно неговото есе – лично той избра и разработи абсолютно самостоятелно темата, е свързано с емиграцията…

Интересът ми към представянето на сливенския отбор беше повишен и от друг факт: близо 4 десетилетия следя непрекъснато – или спорадично, събитията, живота на езиковата ни гимназия. В една много далечна година обективни обстоятелства ме направиха свидетел на създаването на Френската, в началото, гимназия с неин пръв – и твърде успешен директор, покойният вече Димитър Димитров.

По-късно синът ми учи и завърши гимназията – вече и с изучаване на английски език, следствие от което името се промени на Езикова гимназия… А тези дни сливенските ученици – нашите деца и внуци!- спечелиха на финала общо 8 индивидуални призови места в 4 различни категории, което им отреди ПЪРВО МЯСТО ОТБОРНО с 421 точки! Забележете: сред 44 отбора с 330 участника от цялата страна!…

На второ място е Старозагорската езикова гимназия „Ромен Ролан“, а на трето – 51 СОУ „Елисавета Багряна“ – София. В категория „Ораторство“, младша възраст, блестящо се представиха Мариам Джамал и Иса Базербаши, съответно на 4-о – 5-о място. При „Проза“ отново в младша възраст Ева Джевизова е първа, а Фиона Тотън – трета.

В категория „Дуо“ Мила Петкова и Ева Джевизова са четвърти. В „Поезия“ старша възраст Мария Игнатова е трета, а Габриела Йорданова – пета. Деница Балчева и Васил Сиромахов са втори в категория „Дуо“, старша възраст.

За първи път беше присъден приз „Най-добър съдия“, а негов носител стана Кристофър Тотън от Сливен. Съществена роля за успеха на отбора изигра и преподавателката по английски Меган Уолтърс, която за състезанията подготвяше учениците доброволно. И ако трябва да „рамкираме“ написаното: Защо, наистина, когато резултатът на вторите и третите класирали се училища беше огласен в техните сайтове, то сливенските медии – сайтове, вестници, журналисти, местна телевизия, пък нека споменем ръководството на гимназията, както и ръководството на града, (защо не?!) – мълчат за НАШИТЕ ПЪРВЕНЦИ?! Нима изпълнението на главната задача на езиковото училище не е овладяването на език?!

Положителният отговор, както за главната цел пред ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, така и за успехите по пътя към нейното постигане свидетелства блестящото представяне отбора на финалите на BEST!

Подкрепата на този отбор – за да го има и в следващите години, е важна! А това, което написахме тук, е крачка, според нас, в правилната посока. Успехът на прекрасните наши деца не бива – този успех НЕ МОЖЕ да остане в сянка! Защото точно този успех е много силната светлина, която засенчи всички останали…

ПП: 1. Много, много благодаря за съдействието с информация и с откритото, честно и категорично отношение на Васил СИРОМАХОВ, твърде успешен и достоен неколкократен участник в отбора. В смисъла на казаното той е и съавтор на този пост! 2. Не мога да не увенчая всичко до тук чрез думите на развълнувания Васил Сиромахов, споделени в един отговор. ВЪПРОС: КАКВО Е СЪСТЕЗАНИЕТО ВЪВ ФОРМАТА BEST ЗА ТЕБ И ЗА ВСИЧКИ В ОТБОРА – В ЕКИПА?

ОТГОВОР: Там, в подготовката за състезанието и в самото състезание, си на предела на възможностите да се отдадеш на емоциите! Приятелствата там са на първо място и са далеч по-важни от самото състезание! Мотивацията, която човек получава от това преживяване, е несравнима, когато видиш толкова здраво работещи и целеустремени хора. Конкуренцията се изразява не в спортна злоба, а в това – да се мотивираш да надскочиш уменията, възможностите, увереността и всичко останало в редицата качества на приятелите си. Така състезанието се превръща в процес на изграждане на личности!

Христо Батинков