Сливен

Фестивал на етносите, багрите и котленския килим се провежда в Котел

....................................

За четвърти пореден път община Котел е домакин на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим. Форумът се провежда от 28 до 30 юни и популяризира традициите в занаятчийството, фолклорното изкуство, бита на възрожденския град и района. „Този фестивал е посветен още и на съвместното съжителство на няколко етноса в общината. Един от синонимите на думата „съжителство“ е разбирателство. Смятам, че разбирателството е ценност, която заслужава уважение, особено в днешни времена“, заяви областният управител Чавдар Божурски в приветствието си към организаторите и участниците в събитието. Гости на втория фестивален ден бяха още земеделският министър Десислава Танева, народните представители Мария Белова и Петър Петров, председателят на общинския съвет Христина Чолакова, кметският екип, кметове на населени места, съветници.

Фестивалът започна в петък вечерта с концерт на талантливите деца от НУФИ „Филип Кутев“, на Цветелина Христова и Деси Добрева. В програмата са включени занаятчийски базар, изложба на котленски килими и демонстрация на багрене на вълна, концерти на ансамбъл „Българе“, групите „Крос“ и „Сигнал“, представяне на местна кухня. По време на фестивала ще се състои и Петата национална среща на лютиерите в България. Предвидени са занимания за децата. Ще има и фермерски пазар. Сред акцентите е представянето на поминъка, което става в импровизирани села на българския, турския, каракачанския и ромския етнос.

Тазгодишният фестивал бе предшестван от проливен дъжд и наводнение, което причини материални щети на жилищни имоти и общинска инфраструктура. Кметът Коста Каранашев специално благодари на котленци за това, че са били сплотени и благодарение на това успяват да се справят с кризисната ситуация и да посрещнат гостите си на празника. „Когато сме сплотени, тогава сме силни. Това трябва да е пример...Това е философията на нашия фестивал“, подчерта на откриването Каранашев.

Снимки: Георги Касабов