Свят

Детето киха? Не е корона (Ето симптомите)

Детето киха? Не е корона (Ето симптомите)

Децата, страдащи само от хрема, категорично не са заразени с коронавирус, предупреди топексперт на фона на призивите британците да спрат да се тестват ненужно. Професор Тим Спектор от лондонския Кралски колеж успокоява родителите, че течащият нос наред с кихането, е “сигурен признак”, че детето има настинка, а не COVID-19.

На фона на тревогите, че деца масово се заразяват с коронавирус две седмици след повторното отваряне на училищата, проф. Спектор напомня, че хремата не е свързана с COVID-19.

Има разлика в симптомите, които се проявяват в различните възрастови групи, казва експертът. Стандартната висока температура, продължителна кашлица и загуба на вкус и обоняние може и да не се появят при заразените на възраст под 18 и над 65 години. “Изобщо не наблюдаваме загуба на вкус и обоняние при старите хора и при децата”, каза той пред Би Би Си.

Професорът стои зад изследвания, според които най-честите симптоми на COVID-19 при децата в училищна възраст са умора (55%), главоболие (55%) и треска (49%). За сравнение - най-честите симптоми при възрастни са умора (87%), главоболие (72%) и загуба на обоняние (60%). Нито децата, нито възрастните съобщават често за хрема. Данните са събрани чрез мобилното приложение “Коронавирус симптъм стъди”, използвано от над 4 млн. потребители във Великобритания.

Lupa.bg